Да спрем модерните музикални хитове и "тупалки" по БНР

До Управителния съвет на БНР
До Генералния директор на БНР
До музикалните редактори и журналистите, работещи в БНР

Уважаеми дами и господа,
членове на Управителния съвет, музикални редактори и журналисти, работещи в БНР - програми "Хоризонт" и "Христо Ботев",

Като редовен слушател на Българското Национално Радио, съм потресен от музиката, която на моменти звучи по националната медия.
Считам, че плоски хитчета или "тупалки" от рода на Rockabye, I Ain't Your Mama и т.н. е абсолютно недопустимо да звучат по Българското Национално Радио и сериозно уронват както неговия престиж и репутация, така и на хората, които работят за него.
В радиото има сериозни и уважавани журналисти и "гарнирането" на информацията, която поднасят с подобна порнографска музика (каквито са и клиповете към нея), би трябвало да е най-малкото обидно и за самите тях.
Основната функция на БНР, и особено на програма "Христо Ботев" е да възпитава морални ценности и добър вкус сред слушателите си, включително и музикален, а въпросната музика не е нищо повече от чалга и порнография, достойна единствено за някоя жълта медия.
Освен това, БНР би трябвало да излъчва и по този начин защитава и популяризира основно българската музика (разбира се различна от Графа, Мария Илиева, Криско и подобни!), както правят другите национални радиостанции (румънски, сръбски и т.н.), с която да е разпознаваемо от останалите радиостанции, излъчващи предимно чужда музика. Все пак това е националното радио на България, което се издържа с данъците и субсидиите на българския данъкоплатец, а не американското национално радио! Вярвам, че имате достатъчно ценни записи в Златния фонд и не само в него, които много слушатели биха желали да чуят.
Самите слушатели не искат да слушат хитове, и Вие самите отчетохте 20% ръст в слушаемостта на БНР в месеците, в които не звучеше т.нар. "модерна музика" (http://bnr.bg/post/100795724/generalniat-direktor-na-bnr-otchete-20-rast-v-slushaemostta-na-bnr-za-mesec-anuari-spramo-dekemvri), но въпреки това се върнахте отново към нея след преподписването на договора с Музикаутор.
Най-вероятно същите слушатели и данъкоплатци не искат и данъците им да отиват за авторски права на Музикаутор, с които "да не бъде лишаван българският слушател от модерна музика" (формулировката е на БНР). Дали тези слушатели не биха желали с парите им да се финансира съществуването на български изпълнители, ансамбли, оркестри и т.н.? Или поне да се пуска стойностна модерна музика, а не обидни хитчета и "тупалки".
Считам, че като национална медия, която при това се самообявява като единственото място за култура, следва сериозно да преразгледате политиката и приоритетите си в областта на музиката!

С уважение,
редовен слушател
Александър Митев