ЧОВЕШКИ УСЛОВИЯ ЗА ДЕЦА И ПРЕПОДАВАТЕЛИ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ!

Петиция за промяна на закона за детските ясли и градини и неговото спазване!Системата трябва да се промени!

1. ПОСТРОЯВАНЕ НА НОВИ ДЪРЖАВНИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ!!! Във всички големи градове, липсата на адекватна материална база, която да поеме всички деца, създава множество предпоставки за напрежение във всичките му форми. Сигурна съм, че това няма да бъде лесно начинание, но нека не избираме най-лесния път. Не винаги той е правилния. Всяко начало е трудно, но тази кауза си заслужава.

2. ПО-МАЛКИ ГРУПИ СЪС СЪЩИЯ БРОЙ ПЕРСОНАЛ! Това е най – разумното нещо, което може да се направи. За доброто на децата ни! За да може да бъде обърнато внимание на всяко едно от тях! Вземете примери от вече утвърдени добри практики по света.  За информация: за деца на 3+ са предвидени преподаватели в съотношение: Англия 1: 8 или 1:11. Холандия – 1:8. Ирландия – 1:8 или 1:11. Франция – 1:8. Намаляването на бройката, ще позволи на персонала да задоволи всичките ни родителски капризи, същите на децата ни и да продължават да работят с усмивка.  

3. В градина да бъдат приемани деца, НЕнавършили 3 години само след предварително събеседване и/или преминаване през някакъв пробен период. След направените законови промени през тази година, вече 2 годишни деца могат да бъдат записани директно в градина – без да имат дори ден в ясла! Това са дечица, за които те самите са центъра на света, свикнали са всичко да става с плач или тропане с краче. Те не са свикнали с мисълта, че в градината има правила, които са за всички и трябва да се спазват! Знаете ли, че някой двегодишни деца все още са с памперси, повечето не се хранят сами, не могат да се пазят, не могат  адекватно да участват в училищния процес, плачат и искат да бъдат гушкани по цял ден?!? Всичко това неминуемо се отразява върху работата на педагозите и рефлектира върху останалите деца.

4. ДИРЕКТОРИТЕ НА ЦДГ, ОДЗ И ВСИЧКИ ПРИЗВОДНИ ДА БЪДАТ КОНТРОЛИРАНИ ЗА БРОЯ ДЕЦА, ПРИЕТИ В ГРУПА! Съгласно Чл. 2, ал.3 от Закон за предучилищното и училищно образование: „В детските градини, които прилагат системата на делегираните бюджети, броят на децата в група може да бъде определен и над норматива за максимален брой съгласно приложението, но с не повече от 10 на сто.” Съгласно приложението към чл. 2, ал. 1, показателя за група в целодневна детска градина е: минимален брой 12, максимален 22. Има много детски градини, в които този допустим максимум е надвишен 40%(!!!) за да стигне до 35 деца в група! Тази бройка е абсолютно непосилна за обслужване от 1 човек! При положение, че в някой ОДЗ-та е обяван прием за 3групи, значи има база и не това е проблема те да бъдат претопени в 2! Директорите на градини могат да назначават допълнителни хора при необходимост. Но не го правят - спестяват разходи. Нима сигурността на едно дете трябва да бъде приемано като „спестен разход”? Има начини бройката да бъде контролирана, като директорите бъдат ЗАДЪЛЖЕНИ да наемат допълнителен персонал, когато това е необходимо! Делегираният бюджет не би трябвало да е оправдание, когато става дума за здравето и сигурността на децата ни, за преподаден материал и получени знания.

5. Да се прекрати практиката със сливането на групи, когато броя на децата е намален (грипна епидемия, шарка, празници, ползването на отпуск от някой от педагозите или излизането му в болнични). Говорим за правила и за режим. За спазването им! В тази ранна детска възраст, всяка промяна в добре познатото ежедневие може да доведе след себе си не малко проблеми. 

6. ДА СЕ ЗАВИШИ СУТРЕШНИЯ ЗДРАВЕН КОНТРОЛ ПРИ ПРИЕМАНЕ НА ДЕЦАТА! Много родители злоупотребяват и си позволяват да водят болните си деца на ясла/градина! Най-тъжното е, че на първо място те издевателстват върху собственото си дете! Но всеки може да гледа наследника си така, както реши. Проблемът е, че това безотговорно отношение, води до заразяване на не едно и две деца, респективно се превръща в проблем за  останалите родители. Всички знаем са случаи с болни деца, които са върнати от медицинското лице в градината. Но родителя се връща след час с бележка от лекар, че детето е здраво и педагозите не могат да направят нищо.  

Със сигурност има още минуси на системата. И ако за тях се говори, ако се превърнат в обект на анализ и разискване, ако всички участници в този процес работят заедно, ако бъдат предприети адекватни действия, то тогава наистина може да се случи нещо. Искам да вярвам, че настоящата система може да бъде променена към по-добро – за децата ни и за хората, в чиито ръце ги поверяваме ежедневно. И понеже съм реалист, дами и господа политици, съм наясно , че всичко е свързано с пари. Аз (и не само) бих приела увеличение на месечните такси, ако това ще помогне поне нещо от изброените по-горе точки да бъде е осъществено!  

Време е държавата във Ваше лице, уважаеми политици, да поеме своята отговорност към децата! Сигурна съм, че всеки политик, който направи стъпка в тази посока, ще бъде успешен и запомнен! Вместо презастрояване с нови и нови кооперации, могат да бъдат построени няколко нови детески градни. Първите за този век! За децата на Бургас, за децата на България!

Вярвам, че ние – родителите, бихме могли да бъдем доста силен фактор. От яслата до завършване на училище можем да вземаме активно участие в това което се случва с децата ни и съм сигурна, че ако имаме общи виждания и цел, бихме могли да променим много неща. Не ни пренебрегвайте, уважаеми дами и господа политици! Търпението на българина през последните години е безумно, но мисля че когато стане дума за децата ни, все повече родители сме способни да обърнем света.

Уважаеми дами и господа политици, нека всички ние – родители и политици окажем подкрепа и помощ на педагозите, за да бъде работата им още по-успешна и пълноценна. И съм сигурна, че това ще се отрази на връзката им с децата ни. Защото когато човек работи с малко деца, когато се чувства оценен, когато смело може да заяви позиция, то тогава този човек е способен да даде много повече от себе си, отколкото пише в длъжностната му характеристика. 

Вие, дами и господа от МОН пишете законите, касаещи образованието! Не мислите ли, че е крайно време тези закони да бъдат смислени и приложими!? Лесно е да се пренапишат някакви точки и алинеи, а на края на месеца да се чакат заплати и премии. По-трудно е да се премери 10 пъти, преди да се среже! Добър или не, закон за образованието има. Поемете отговорността за спазването му! 

Ако вие -  родители, сте съпричастни с идеите и смятате, че тези промени ще помогнат да превърнем детските сълзи при раздялата сутрин с мама и тате в безкраен празник и щастлива усмивка от предстоящите приключения и игри - може да ме подкрепите, катоподпишете тази петиция!