Петиция ПРОТИВ промяна на датата за начало на учебната година!

Искаме запазване на датата 15.09. за начало на учебната година! Да се запази продължителността на лятната ваканция, без да бъде удължавана учебната година или изместван старта ѝ.

С всяка нова "реформа" образованието ни става по-зле и децата ни по-необразовани завършват училище. Неясна, безсмислена и без очакван положителен резултат е и тази искана промяна на датата за първи учебен ден!

Трябва да се намери вариант да се намали обема на  учебния материал, за да не се налага препускане през него, да се махнат излишните неща от учебниците и да бъдат написани на достъпен език, да спре да се сваля материал от горните класове все по-надолу, защото децата още не са узрели за него, за да го усвоят и разберат! От тук идват демотивацията и нежалението за учене, съответно и трудностите при обучението им. Децата нямат функционална грамотност, защото зубрят и наизустяват. Проблемът няма да се реши с намаляване на лятната ваканция!

Лятото е възможност за децата да играят и общуват помежду си, да ходят на лагери и почивки със семействата си, да играят навън - било в града или на село. Лятото е време да се заредят и с нови сили на 15 септември да тръгнат пак на училище! Няма как намалената лятна ваканция да се компенсира с увеличена зимна, когато времето е студено и предразполага към повече седене вкъщи и пред устройствата. Освен това лятната ваканция вече беше намалена за някои класове, за които се удължи учебната година с по две седмици (първи, четвърти, седми). Зимната, пролетната и междусрочната, с годините също бяха намалени без за това да има някакво обяснение, какво го налага. Започнаха да се смятат за ваканции официалните празници и почивните дни... Безмислено и без очаквани ползи е и тиражираното желание на МОН за удължаване на учебната година за малките ученици с няколко седмици в юни.

Изтеглянето на някои НВО и ДЗИ за различните класове в юни и юли допълнително нямалява ваканцията и затруднява кандидатстването на децата в чужбина и в България. Има върху какво да се работи в образованието и има нужда от истински реформи, за които трябва време и воля, но съкращаването на ваканциите не е от тях! Спрете с безумните реформи!

"Александър Стамболийски избира датата 15 септември за първи учебен ден и тя остава закована и до днес. Решението си той взима през далечната 1921 г."  Тогава основният мотив е, че децата трябва да помагат на родителите си в прибиране на реколтата от полето, днес може да кажем: нека децата се възползват от хубавото лятно слънце и море, които са важни както за физическото им, така и за психическото им здраве! Претрупаните учебни програми с много излишни неща, начина на поднасяне и възрастовата специфика на материала - върху това работете от МОН, не мислете как да съкратите почивката на децата!

Подпишете тази петиция

Подписвайки се, приемам, че А.Нейкова ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.


Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели:
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...