За незабавно уволнение на журналиста Георги Ангелов от БНТ

 

От няколко дни тече нова акция срещу министър Вежди Рашидов.
Беше подета от предаването “Денят започва с култура”, излъчено на 30 юни 2016 г., което обаче няма да намерите на сайта на БНТ.
Скрили са го, защото са една много независима обществена медия. Тя се бори за медийна прозрачност и независимост в името на добруването ни. Толкова е независима, че разбира свободата като свободия и в името на свободията изяжда 65 милиона народна пара годишно.
Предаването е озаглавено “Протест срещу промените в закона за културното наследство”, а за свои гости водещият Георги Ангелов поканил Величко Минеков - световноизвестен с омразата си към министър Рашидов, и двама никому неизвестни “експерти”.
След като се обявява предаване, в което ще се критикува Закона за културното наследство, в студиото би трябвало да присъстват и негови защитници. Това е изискване на закона за електронните медии, което водещият е нарушил най-безцеремонно!
Хора, които са гледали неорязаната версия на предаването твърдят, че Минеков не пропуснал дадената му възможност да изригне вулкан от кал срещу министър Рашидов, като че ли той е гласувал закона в парламента.
Във версията на предаването, която е достъпна, най-големите мерзости на Минеков са изрязани. Оставили са обвинението му, че Рашидов е станал милионер едва след като стана министър, а сега, благодарение на закона, с помощта на рушвети щял да стане милиардер.
Но това било най-безобидното, което е казал. А от поведението на Георги Ангелов най-безобидно е било просташкото му хилене, което и сега може да се види и чуе в орязаната версия на сайта на БНТ.

След отговора на министър Рашидов в медиите, Георги Ангелов се оплака, че министърът заплашвал журналистическите му свободи.
Оттук нататък влакчето на интригата потегли към искане оставката на министъра.
И за да бъде сериозно това искане, то е направено от името на някаква много съмнителна Асоциация на европейските журналисти – България.


БНТ нямаше как да се спотайва повече и пусна изявление.

Ще цитирам два абзаца от него:

“Отчитаме, че в дискусията от 30-ти юни 2016г., която предизвика правото на отговор на Министъра на културата, беше нарушен журналистическият стандарт за плурализъм, като личните нападки и квалификации, изказани от събеседник в студиото към страна, която отсъства, бяха оставени без професионална реакция от водещите.”

“БНТ защитава принципи, които не допускат използването на ефира на обществената медия за разрешаване на лични конфликти. Затова смятаме, че спазването на институционална коректност е в основата на плуралистичното общество, за което и ние трябва да носим своята отговорност.”

Как точно носят отговорност? Като свалят клипа с предаването от сайта си, за да прикрият отвратителното поведение на водещия?
В чия полза е направено това? На обществото?

И след като са установили, че грубо са нарушени основни журналистически стандарти, че предаването не е било водено професионално и са принудени да се извиняват заради Георги Ангелов, не е ли дълг на телевизията той да бъде наказан? И не е ли редно едно предаване, станало повод да се иска оставката на министър, да бъде видяно от всички в оригинал?
И тъй като е известно, че за да победи злото е достатъчно доброто да бъде пасивно, пускам тази петиция с искане за незабавно уволнение на журналиста Георги Ангелов и в подкрепа на искането БНТ да възстанови на сайта си ОРИГИНАЛНИЯ запис на предаването, а не да цензурира брутално информацията, а след това да обвинява министъра в цензура!