ЗА директно уведомяване на кръводарителите при наличие на хепатит

 

Широко разпространено е убеждението, че когато човек дари кръв, кръвният център поема отговорността да го уведоми, ако дарената кръв даде положителен резултат за някаква инфекция.  

Оказва се, че подобен ангажимент от страна на кръвните центрове не е изрично законово регламентиран. Дали и как центърът ще се свърже с дарителя при проблем с дарената кръв си остава въпрос, който всеки кръвен център сам разрешава. И както се оказва - в повечето случи това просто не се случва. Донорите даряват кръв, тя се изследва надеждно и ако се окаже заразена - се унищожава, но не се поема ангажимент донорът да бъде последващо известен за проблема. А това е жизненоважно за заболявания, които  протичат безсимптомно - като хепатит В и С.  

На 31 май 2016 г. сдружение “ХепАктив” изпрати до министъра на здравеопазването г-н Москов предложение за промяна на нормативната уредба, свързана с кръводаряването. Предложените промени биха задължили кръвните центрове да информират директно дарителите на посочен от тях физически адрес или на електронна поща. По този начин всеки един дарител ще е застрахован, че при проблем с дарената кръв, той ще бъде уведомен за наличието на потенциално опасна за живота му инфекция и ще може да вземе навременни мерки за своето здраве.  

 

Пълният текст на предложението може да видите тук: http://hepactive.org/sites/default/files/doc/predlozenie_mz_31.05.2016.pdf

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

За болестта хепатит: Хепатитът е заболяване, което уврежда черния дроб. Най-често е вирусен, като се предава по различен начин в зависимост от вида хепатит.

 Хепатит В – предава се по кръвен и полов път. Ако човек се зарази с вируса на хепатит В, има няколко варианта: развиват се симптоми на остра инфекция и със спазване на строга диета и режим човек оздравява. Понякога хепатит В протича без симптоми или със симптоми на настинка, на които човек не обръща внимание. В този случай хепатит В хронифицира и може да нанесе сериозни увреждания на черния дроб. Тогава се налага лечение или проследяване на болестта според активността на вируса.

Хепатит С – предава се по кръвен път. Ако човек се зарази с вируса на хепатит С, понякога той протича остро и организмът успява да се справи сам с болестта. В повечето случаи обаче хепатит С става хроничен, а болният няма симптоми, докато увреждането на черния дроб не напредне твърде много. В момента има ново лечение на хепатит С, което е с висока успеваемост (над 90%) и минимални странични ефекти.    

За нас: Сдружение “ХепАктив” е създадено през 2009 година от група пациенти с хепатит. То е изцяло пациентско сдружение, регистрирано в обществена полза, и извършва различни дейности в подкрепа на правата на пациентите, достъп до съвременно лечение, психологическа подкрепа за пациентите и техните близки, осигуряване на актуална и надеждна информация.

Координати: гр. София 1111 ул. ‘‘Андрей Николов“ 18 ап.37 телефон: 0988 722 988 Email: hepactive@hepactive.org http://www.hepactive.org