Не на скандалната нова внезапна матура в 12 клас!

Писмо от РИО - СофияНа 12.11.2013 г. Министърът на образованието пише писмо с номер 0704-88 по направление „Установяване нивото на знания и практически умения по математика на учениците в края на гимназиалния етап и мотивирането им да се явят на ДЗИ по математика“. Писмото дава указания на районните инспекции по образование да насрочат ДОПЪЛНИТЕЛЕН ИЗПИТ – ВНЪШНО ОЦЕНЯВАНЕ за дванайсетокласници по средата на учебната година.

Решението е прочетено на учениците днес, на 6 декември и безапелационно им е съобщено, че само след месец ще държат изпит по математика върху материала от 8 до 12 клас включително, като оценката от него ще влезе в дипломата!

Да не забравяме, говорим за дванайсетокласници! Деца, които се готвят за матура и за кандидатстудентски изпити. Много от тях вече подават документи в чужди университети, разчитат на оценките си от първия срок, за да бъдат приети в тях. Някои от тези деца изобщо нямат афинитет към математиката, никой не може да ги стимулира да изберат нова матура, на която да се явят. Техният избор отдавна е направен, подготовката е започнала още в началото на учебната година.

Сюрпризът на МОН, очевидно прибързаното решение, с което трябва да се провери нивото на учениците, е във вреда на абитуриентите. Нанася поражения на бъдещето им, които ще бъдат трудни за преодоляване. За тези, които ще опонират с „ами да са учили и няма да имат проблеми“, ще припомня, че изпитът е много повече от проста проверка на натрупани знания – той е стрес, подготовка, напрежение, амбиция. Дванайсетокласниците ще имат няколко такива изживявания през идващата година – две матури, два кандидатстудентски изпита.

Да загубят един месец, в който да се върнат за преговор на материала от 8 клас, е фатално за тях.

За пореден път недообмислени решения, господа управляващи. Образованието е за децата, не за администрацията! Изпитът не помага да бъдат научени неща, които досега не са били научени. Ако ви е толкова важно да измиете срама от отвратителните класации, в които България попадна като ниво на образование, променете системата, не наказвайте децата!

 

Подпишете тази петиция

Попълнете формуляра по-долу, за да подпишете тази петиция, която е създадена от Силвия Недкова. Авторът на петицията ще види цялата информация, която предоставяте в този формуляр.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Facebook