Не на скандалната нова внезапна матура в 12 клас!

Писмо от РИО - СофияНа 12.11.2013 г. Министърът на образованието пише писмо с номер 0704-88 по направление „Установяване нивото на знания и практически умения по математика на учениците в края на гимназиалния етап и мотивирането им да се явят на ДЗИ по математика“. Писмото дава указания на районните инспекции по образование да насрочат ДОПЪЛНИТЕЛЕН ИЗПИТ – ВНЪШНО ОЦЕНЯВАНЕ за дванайсетокласници по средата на учебната година.

Решението е прочетено на учениците днес, на 6 декември и безапелационно им е съобщено, че само след месец ще държат изпит по математика върху материала от 8 до 12 клас включително, като оценката от него ще влезе в дипломата!

Да не забравяме, говорим за дванайсетокласници! Деца, които се готвят за матура и за кандидатстудентски изпити. Много от тях вече подават документи в чужди университети, разчитат на оценките си от първия срок, за да бъдат приети в тях. Някои от тези деца изобщо нямат афинитет към математиката, никой не може да ги стимулира да изберат нова матура, на която да се явят. Техният избор отдавна е направен, подготовката е започнала още в началото на учебната година.

Сюрпризът на МОН, очевидно прибързаното решение, с което трябва да се провери нивото на учениците, е във вреда на абитуриентите. Нанася поражения на бъдещето им, които ще бъдат трудни за преодоляване. За тези, които ще опонират с „ами да са учили и няма да имат проблеми“, ще припомня, че изпитът е много повече от проста проверка на натрупани знания – той е стрес, подготовка, напрежение, амбиция. Дванайсетокласниците ще имат няколко такива изживявания през идващата година – две матури, два кандидатстудентски изпита.

Да загубят един месец, в който да се върнат за преговор на материала от 8 клас, е фатално за тях.

За пореден път недообмислени решения, господа управляващи. Образованието е за децата, не за администрацията! Изпитът не помага да бъдат научени неща, които досега не са били научени. Ако ви е толкова важно да измиете срама от отвратителните класации, в които България попадна като ниво на образование, променете системата, не наказвайте децата!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван на нашия сайт. Въпреки това, авторът на петицията ще вижда цялата информация, която ще предоставите в този формуляр.