Ремонт на пътищата Самоков - София, Дупница, Ихтиман и Костенец

Подписка с ИСКАНЕ
ДА СЕ НАПРАВИ ОСНОВЕН РЕМОНТ НА ПЪТИЩАТА ОТ САМОКОВ ДО СОФИЯ,
ДУПНИЦА, ИХТИМАН И КОСТЕНЕЦ

* Важно е да знаете, че след като се подпишете трябва да потвърдите подписа и на електронната си поща, където би трябвало да сте получили email за потвърждение. Благодарим още веднъж!

Стартирахме кампанията с цел да накараме управляващите да  обърнат поне малко внимание на пътищата в нашата община, които от години стоят забравени  и единственото, което се прави по тях е кърпене на дупките, които след поредната зима се отварят отново. А трасето Самоков – Дупница е наистина опасно и прилича повече на лунен пейзаж, отколкото на път, по който ежедневно преминават международни превози. Участъкът е част от републиканската пътна мрежа и поема транзитното движение от Югозападна към Централна и Източна България и обратно, като разтоварва участъка Дупница – Перник – София – Ихтиман.

Ремонтът е изключително важен, тъй като при последното направено обследване на настилката на въпросния път е установено, че същата не притежава необходимата носимоспособност, има пропаднали насипи и деформирани участъци, а част от съществуващите подпорни стени са разрушени.  Според  информация, която получихме от ОДМВР – София област, в участъка, обслужван от  РУ- Самоков, от началото на 2015 г. до настоящия момент са възникнали общо 10 пътнотранспортни произшествия, при едно от които има един пострадал пътник. Очакваме информация от ОДМВР – Кюстендил, сле дкоято ще можем да обобщим и всички цифри. Отделно от това за никой не е тайна, че всяка зима в местността „Дервено” автомобили и камиони аварират и с часове не могат да излязат от там. Последният пример е от тази зима, когато няколко часа пътят бе затворен. Причината е новобразувалото се свлачище при село Клисура. Искането за спешен ремонт на пътя Самоков – Дупница е породено и от още един факт – пътят е сред най – натоварените в страната. Това е според направеното миналата година преброяване от автоматизираната система на Агенция „Пътна инфраструктура”. В тях се казва, че по трасето между Самоков и Дупница на ден преминават средно около 10 хил. моторни превозни средства. В интерес на истината трябва да кажем, че пътят миналата година усилено вървеше към ремонт. От страна на АПИ бе обявена открита процедура за избор на изпълнител на ремонтните дейности, която обаче с идването на новото правителство бе спряна. Причната се крие в това, че бяха спрени всички проекти по „Транзитни пътища 5”, към които влизаше и рехабилитацията на отсечката от Самоков до Дупница, както и ремонти на пътищата Ковачевци – Поповяне, Рельово – Алино и Клисура – Самоков – Белчин бани. В тази група влизаше и ремонт на пътя Кюстендил – Перник, като цялата стойност на проекта бе приблизително 35 млн. лв. Изтъкнатите доводи на пътната агенция, отговаряща за осъществяването на ремонта са, че пътят между Самоков и Дупница е трябвало да бъде ремонтиран по проект, който бил изготвен през далечната 2008 - 2009 година, и който вече бил остарял, което пък накарало предишното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура” да възложи задачата проектът да бъде актуализиран. Актуализация обаче променяла не само количествените сметки, отразяващи обема и вида на строително – ремонтните дейности, но и самото задание и обхвата на обществената поръчка, което се оказало основна причина за анулиране на процедурата. В тази връзка трябва да кажем, че още миналата година от Агенция „Пътна инфраструктура” бе възложено на община Самоков да изготви инвестиционно предложение. Такова бе направено, но всички останали действия спират дотук.

Предлагаме и отвореното писмо, което ще бъде връчено на г - жа Лиляна Павлова - Министър на Регионалното развитие и благоустройство, когато бъдат събрани достатъчно на брой подписи. До момента сме събрали около 1600 подписа.

ДО
Г-ЖА ЛИЛЯНА ПАВЛОВА
МИНИСТЪР НА РЕГИОНАЛНОТО
РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВО

Уважаема министър Павлова,

По инициатива на Регионален ежедневник вестник „Седмица“ се организира събирането на подписка от гражданите и гостите на Самоков и всички потърпевши от лошото състояние на довеждащите пътни артерии на Самоков. Община Самоков се обслужва ЕДИНСТВЕНО от пътища, част от Републиканската пътна мрежа II и III клас. Всеки един от тях е в ужасно състояние и силно компрометирана асфалтова настилка. Единственият път, който е в добро състояние, това е пътят София – Самоков през Ярема, но и той, от с. Ярлово до Самоков, е силно компрометиран.
На територията на община Самоков се намира най-старият ни зимен курорт – Боровец. Тук са и другият ни зимен курорт Мальовица, както и балнеологичният курорт Белчин бани. Това обуславя изключително натоварен трафик, особено през зимата и съответно недоволни туристи, поради затрудненото придвижване. От друга страна, поради близостта до София много самоковци, поради трудовата си заетост ежедневно пътуват по този път. Пътят за Дупница е с международно значение, ползва се от тежкотоварни автомобили и е с изключително интензивен трафик. Този път вече е толкова амортизиран, че дава предпоставки за пътнотранспортни произшествия. Същото важи и за пътя до Ихтиман.
На път II-82 до София е правен основен ремонт преди около 15 години, но поради тежките зимни условия в нашия район на места вече настилката е силно компрометирана. В частта на II-82 от Самоков до Костенец не е правен ремонт, а в участъка му между к.к. Боровец и с. Радуил, състоянието е изключително лошо и опасно. На път III-822 за Ихтиман миналата година се направи частично изкърпване, но след тежката зима, той отново не е в добро състояние и е необходимо да се търси генерално решение. Пътят за Дупница е с ремонтирани два участъка от по 1 км преди 10 години. Оттогава се прави само частично изкърпване, но настилката вече е толкова компрометирана, че самият път започна да стеснява параметрите си от разпадането на асфалта. Миналата година път II-62 беше определен за финансиране за основен ремонт с изграждане на още едно, трето, платно. Проектът е готов от няколко години, приключени са и всички отчуждителни производства. Миналата година се проведе процедура по обществена поръчка и бе избран изпълнител. По незнайни причини финансирането на проекта спря. Ние, като медия и гражданите на Самоков питат:

• Защо бе спрян ремонтът на една възлова пътна артерия, с изключителна интензивност на трафика и със статут на международен път?

• Защо през последните години не е инвестирано в ОСНОВЕН ремонт на основните пътища, част от Републиканската пътна мрежа, на територията на община Самоков?

• Кога ще бъдат взети мерки за рехабилитация на всеки един от изброените пътища, които са изключително компрометирани?

Вестник "Седмица" Регионален ежедневник    Свържете се с автора на петицията