Против възстановката на двореца на Асеневци върху хълма Трапезица

На 9 януари 2015 г. Община Велико Търново съобщи, че започва възстановяването на двореца върху хълма Трапезица, където някои археологически находки достигат 6-8 метра. В НИМ вече има идеен проект за възстановяването на арх. Пламен Цанев. Средствата ще бъдат отпуснати на Министерството на културата, а изпълнител ще бъде Националния исторически музей. Не е ясно защо парите отиват в НИМ, след като разкопките няма да се водят от него.  Идеята за възстановката, която е на премиера Бойко Борисов, се е родила след  успеха на вече реставрираните крепости и вероятно е надълго обсъждана с Божидар Димитров, чиито думи "Всеки град и село може да има собствена средновековна крепост" още не са забравени от обществото.

Нека не позволяваме поредното изграждане на увеселителен парк, който да бъде наричан копие  на двореца на първите Асеневци. Няма как да възстановим нещо, за което почти не знаем как е изглеждало.  Проектът все още не е одобрен и подписът на всеки един от вас би помогнал това безумие да спре преди да е започнало.