Открито писмо - Възвание до Синода на БПЦ за признаване на автокефалията на Украинската Православна Църква

Възвание  

до

Негово Светейшество Патриарх Неофит, предстоятел на Св. Синод на Българската Православна Църква и до Високопреосвещените членове на Св. Синод  

Ваше Светейшество г-н г-н Неофит,

Ваши високипреосвещенства,

Онова, за което бихме искали да Ви призовем, е да застанете на страната на слабите, бедните и онеправданите, както ни е завещал нашият Господ Иисус Христос.

След като клептократичният режим на президента Путин и неговите олигарси организираха военен конфликт в Източна Украйна и анексираха Крим, православните християни в тази страна се почувстваха предадени от представителите на РПЦ, които отговаряха за тях и които трябваше да ги обгрижват и защитават духовно.

Украинците, макар и да се намираха в изключително трудно икономическо положение, разградени институции и система за сигурност, събраха сили да се защитят от своя северен съсед. Младежите на Украйна не се поколебаха да дадат живота и здравето си за своята Родина, в колкото и трудно положение да се намираше тя.

Впоследствие в Украйна се организираха масови подписки за възвръщане на автокефалията на Украинската православна църква и то по каноничния ред, така както Св. Предание на Светите Отци повелява. Огромният брой вярващи, взели участие в тези инициативи подтикна Вселенската патриаршия, като Църква-Майка на православните църкви на Балканите, Централна и Северна Европа, и като първенстващ в Православието престол (доколкото нейният предстоятел е епископ пръв по чест сред равни) да предостави автокефалия на Киевската митрополия. Св. Синод на Вселенската патриаршия отмени свое решение от 1686 г. за предоставяне на тази епархия на РПЦ поради неизпълнение на условията от страна на РПЦ. В следствие на това предостави автокефалия на новата Църква на Киев и цяла Украйна.

Както и останалите православни народи, така и православните украинци заслужават да имат своя автокефална църква. Доколкото е известно предстои да бъде решен по аналогичен начин и въпросът с Православната църква в република Северна Македония – действие, което със сигурност ще приветствате с братска радост.

За нас е съвсем ясно, че всички вие се намирате под невероятен натиск, упражняван от външна сила, нямаща нищо общо с нашата Родина. Сигурни сме обаче, че съвестта Ви и каноничното Ви съзнание повеляват да застанете на страната на правдата и канона. Искаме да Ви уверим, че ние, гражданите, подписали се се под това възвание, стоим твърдо зад Вас и сме уверени, че и Българските държавни институции също стоят зад Вас, вашата сигурност и неприкосновеност.

Не се колебайте да излезете пред народа си с високо вдигнати глави на духовни водачи и пастири!

Сигурни сме в мъдрото Ви решение.

 

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Илиян Василев да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...