Петиция срещу "Джи Ем Секюрити" и Гранд мол - Варна

Петиция за (1) отнемане на лиценза на „Джи Ем Секюрити“, (2) разследване на Гранд мол – Варна и „Джи Ем Секюрити“ и техните ръководства за подбуждане към насилие, и (3) подвеждането им под отговорност за убийството на Нягол Петров

 

 

До Министерство на вътрешните работи на Република България

 

     Окръжна прокуратура на гр. Варна

 

 

С копие до: Областна дирекция на МВР – Варна

 

                    Областния прокурор на гр. Варна

 

                    Главния прокурор на Република България

 

 

На 14 март 2015 г. трима служители на охранителна фирма „Джи Ем Секюрити“ пребиха до смърт 52-годишния Нягол Петров в Гранд мол – Варна. Това не е първият случай на физическо насилие, асоцииран с „Джи Ем Секюрити“, и настоящата петиция цели отнемането на лиценза на охранителната фирма, както и разследване на „Джи Ем Секюрити“ и Гранд мол – Варна и техните ръководства за подбуждане към насилие, и съответно подвеждането им под отговорност.

 

От разкази на потърпевши и свидетели стана известно, че тримата убийци и други лица, наети от Джи Ем Секюрити“, са упражнявали многократно физическо насилие спрямо посетители на Гранд мол – Варна. Също така, по време на убийството на Нягол Петров, други служители на фирмата са останали безучастни и не са опитали да предотвратят по никакъв начин действията на тримата извършители – Ангел Николов, Красимир Димитров и Цветан Маринов.

 

Има сериозни основания да се твърди, че служителите са действали със знанието на ръководствата на охранителната фирма и на мола, и спрямо изисквания какви лица да бъдат отстранявани от мола, без тези лица непременно да са застрашили сигурността на обекта и намиращите се в него граждани. В допълнение, следва да се отчете опита на ръководството на Гранд мол – Варна да заблуди обществеността, че случилото се е нещастен случай, а не престъпление. Предвид факта, че някои от собствениците на мола са и собственици на охранителната фирма, всякакви съмнения за нежелани разминавания в политиките на двете фирми изглеждат наивни.

 

Джи Ем Секюрити“ не само възлагат работа на психически нестабилни и безотговорни лица, които представляват реална и вече доказуема опасност за живота на гражданите, но и умишлено не прилагат необходимите мерки да бъдат предотвратени подобни прояви, съобразявайки се с позорната и антихуманна имиджова стратегия на мола.

 

Отсъствието на адекватни критерии за подбор на служителите и супервизия на извършваната от тяхна дейност, както и толерирането на насилие/подбуждането към насилие, са в разрез с елементарни професионални стандарти и етични принципи. Престъпната в този смисъл политика на Джи Ем Секюрити стана причина за смъртта на Нягол Петров и излага на риск живота на всеки един гражданин.

 

Призоваваме лицензът на „Джи Ем Секюрити“ да бъде отнет незабавно, с оглед на извършените вече нарушения и престъпления, и с оглед безопасността на гражданите.

 

Призоваваме Гранд мол – Варна и Джи Ем Секюритии техните ръководства да бъдат разследвани за подбуждане към насилие и подведени под отговорност.

 

 

 

Следват подписи на гражданите, които застават зад тези искания:

 

*Уважаеми съмишленици, моля потвърдете подписа си като следвате линка, който ще ви бъде изпратен на оставения от вас email.