Да направим Снежана Дескова почетен гражданин на Стара Загора

Снежана Дескова е родена на 24.12.1938 година в гр. Стара Загора. През 1958 година завършва балетен клас при з.а. Валя Вербева в Държавното хореографско училище – София и започва работа като солистка в балета на Старозагорската опера. Богата е палитрата от образи изградени от Дескова в спектаклите на операта: Калина от балета „Кърджалии“ на Иван Димов – първата й роля; Родопа от балета „Орфей и Родопа“ на Цветан Цветанов, а по-важните й роли в по-нататъшната кариера са: Саванилда от „Копелия“ на Делиб, Лиза от „Съперници“ на Хертел, принцеса Маша от „Лешникотрошачката“ – Чайковски; Жар-птица от едноименния балет на Стравински; Зарема от „Бахчисарайски фонтан“ на Асафиев; Шехеразада от едноименния балет на Римски – Корсаков; Мефистофела от „Абраксас“ на Вернер Егк; Демна от „Нестинарка“ на Марин Големинов; Дяволицата от „Сътворението на света“ на Андрей Петров; Лауренсия от едноименния балет на Ал. Крейн; Китри от балета „Дон Кихот“ на Минкус; Музата на поета от „Шопениана“; безкраен низ от роли в концертни номера, опери и оперети…
Дескова специализира в Будапеща – Унгария. По време на изпълнителската си кариера работи с именити балетмайстори – Нина Кираджиева, Асен Манолов, Теодорина Стойчева, Маргарита Арнаудова, Асен Гаврилов, с главния балет-майстор на Берлинската телевизия Герхард Пецолд, с В.М Чабукиани и други. Гастролирала е в Италия и участва в премиерни спектакли в оперите на Пловдив, Плевен и Бургас.
Вече 40 години, Снежана Дескова отдава знанията и таланта си на децата от града ни в балетната школа при НЧ „Родина“, с изключително трудолюбие и активност, с много любов и всеотдайност. Много деца от Стара Загора за първи път се докосват до изкуството и стават негови последователи, изпълнители и любители, закалени в трудната школа за характери на Дескова. В града ни няма по-устойчива формация за класически балет от школата на Дескова – ден след ден, месец след месец, година след година. Една трудна и високоблагородна работа, която изисква признанието и благодарността на съгражданите ни.
Снежана Дескова е носител на престижни награди – два пъти носител на наградата „Стара Загора“, ордени „Кирил и Методий“ – сребърен и златен и званието „Заслужил артист“.
В навечерието на 40-годишния юбилей от раждането на балетната школа при НЧ „Родина“ на Снежана Дескова и 57 годишна професионална дейност, ние, долуподписаните съграждани, благодарни за извършената работа и високите постижения на актрисата и педагога Снежана Дескова, предлагаме на Общинския съвет – Стара Загора и комисията по присъждане званието „Почетен гражданин на град Стара Загора“ да й бъде присвоено званието през настоящата 2015-та година: