За честна 13-та заплата чрез отмяна на данъка върху дохода

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ОМБУДСМАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Изработваме 13-та заплата, която държавата ни отнема.

Живеем в трудни времена, с покачващи се цени на храните, стоките и услугите, всеки месец. Например, памперси и бебешки мокри кърпички поскъпнаха с 15% за последните три месеца. Друг пример, цените на киселото мляко и сиренето са с 30% по-високи от миналата 2021 година.

В тези тежки времена българската държава продължава да събира данък върху труда на работещите. Затова, ние, хората работещи в България се обръщаме към институцията на Омбудсмана с молба за защита на всички работещи, без значение дали става дума за хора на трудов договор или самонаети.

  1. Молим институцията на Омбудсмана да проведе срещи за отмяна на данъка върху дохода на физически лица за период от поне 4 години с Министерството на Финансите, (Комисията за Бюджет и Финанси в) 48-то Народно събрание, и Президента.

    Пример: При месечна заплата от 1000 лева, данъкът върху дохода е 100 лева  на месец. За 12 месеца, това са 1200 лева, които вместо да бъдат 13-та заплата за работника, отиват в държавата. Във времена на рекордни цени на храните, стоките и услугите, работещите имаме нужда от нашата честна и изработена 13-та заплата.

  2. Този месец, Националния статистически институт обяви, че годишната инфлация е 18,7%. Данъкът върху доходите ни е 10% и премахването му ефективно ще осигури 13-та заплата за всички българи, без значение тяхната професия, религия, и притежание на автомобил.

  3. Тази седмица, Министерство на Финансите обяви, че обмисля да намали размерът на ваучерите за храна, които работодателите могат да дават на техните работници. Тоест, в момента държавата не само продължава да взима данък върху доходите от нас и нашите семейства, но държавата възнамерява да намали нашите заплати.

    Пример: Когато прагът за ваучер за храна падне от 200 лева на 80 лева, разликата от 120 лева ще бъде обложена със социални осигуровки и данък доход.

Ние, долуподписаните, не желаем нови финансови помощи от държавата в този момент, а настояваме държавата да взима по-малко от нашата заплата в тези трудни времена, с увеличаващи се цени.

От хората работещите в България и нашите семейства

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Димитър Томов да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


ИлиПлатена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...