За свободен достъп до стадион "Българска армия"

До

Кмета на Столичната община

г-жа Йорданка Фандъкова

 

ЖАЛБА

 

от привърженици, юноши, членове и служители на футболен клуб ЦСКА

 

Уважаема г-жо Фандъкова,

на 2 август 2017 г. футболен клуб ЦСКА обяви чрез официалната си страница cska.bg, че достъпът на МПС до стадион „Българска армия“ е ограничен от Дирекция „Зелена система" към Столична община. Във връзка с това бихме искали да обърнем вниманието Ви върху следното:

·         стадион „Българска армия“ е неизменна част от Борисовата градина. Теренът е отпуснат „за вечни времена“ на футболен клуб АС-23 (предшественик на ЦСКА) още през 1925 г. През следващото десетилетие този стадион ще стане столетник. На него ЦСКА играе вече 70 години; ·         стадион „Българска армия“ е най-посещаваният стадион в България, видно от статистиката. През изминалия сезон той е посетен от общо 132 310 зрители;[1]

·         за правомерното провеждане на футболни срещи както от вътрешното първенство, така и от европейските турнири автомобилният достъп на длъжностни лица и футболисти непосредствено до стадиона е абсолютно задължителен с оглед безопасното протичане на мачовете;

·         стадион „Българска армия“ не се ползва само за официални мачове на първия отбор. След отнемането на тренировъчна база „Червено Знаме“ и разрушаването й за нуждите на строежа на Арена Армеец, „Армията“ е и база на детско-юношеската школа на клуба. Понастоящем там тренират деца и юноши, като най-малките от тях са набор 2008/2009 (8-9-годишни). Най-добрата практика за тези деца е те да бъдат транспортирани от родителите си непосредствено до и от стадиона, като подчертаваме, че тренировки се провеждат целогодишно, включително и в тъмната част на денонощието.

·         част от комплекса е и наскоро възстановената баскетболна зала;

·         официалните и контролни срещи на първия отбор са посещавани от хора в неравностойно положение, за които транспортът с автомобил до стадиона е задължителен;

·         придвижването и паркирането на автомобилите и към момента се осъществява само и единствено на местата за паркиране, покрити с трайно покритие (асфалт), без да се нарушават зелени площи.

С оглед гореизложеното искаме да Ви напомним, че Столична община, освен към чистата и зелена градска среда, има задължения също към спорта и физическото възпитание на подрастващите. С решението на Дирекция „Зелена система“ достъпът до „Българска армия“ да бъде забранен за МПС, Вие създавате съществени пречки за достъп до спорт на децата и юношите на ЦСКА и не на последно място – на привърженици, които изпитват затруднения да се придвижват самостоятелно. Както за първите, така и за вторите има много примери - виж [2], [3], [4], [5].

В допълнение трябва да отбележим, че в дните, когато има мачове на стадиона, притокът на привърженици е много силен и ако прилежащите към „Българска армия“ площи не бъдат отворени за паркиране, това ще доведе до сериозни задръствания в района. Както отбелязахме по-горе, за немалка част от привържениците достъпът е възможен само чрез автомобил.

Ще рискувате ли здравето и живота на малки деца, които искат да стигнат до тренировъчните игрища, минавайки през парка вечерно време или при неподходящи метеорологични условия?

Ще загубите ли времето на техните родители, принуждавайки ги да търсят места за паркиране в района?

Ще рискувате ли здравето и живота на участници във футболните срещи, официални лица и привърженици, създавайки с безумната Ви забрана условия за ексцесии?

Настояваме достъпът до стадион „Българска армия“ да бъде свободен ежедневно за МПС на служители и трениращи деца и юноши, както и свободен за всички привърженици в дните, когато се играят мачове!

В противен случай сериозно ще затрудните работата на историческия комплекс „Българска армия“ като спортно съоръжение и ще поставите в опасност живота и здравето на гражданите.

Ако не се съобразите с исканията ни, ще прибегнем до протестни действия.

 

С уважение,
общността на ЦСКА

 

[1] https://gong.bg/bg-football/parva-liga/multimedia/video/cska-e-nomer-1-po-poseshtaemost-hvaliat-se-ot-armiiata-435234

[2] Валентин Божинов https://www.facebook.com/valentin.bojinov

[3] Теди Юрукова https://www.facebook.com/malina.urukova/

[4] Николай Божиков https://www.facebook.com/nikolai.bojikov

[5] Набор 2008/2009 - http://cska.bg/index.php?main_page=document_general_info&cPath=454_488&products_id=1241