ЗА НЕЗАБАВНО ОТЗОВАВАНЕ НА ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВА – ПОСЛАНИК НА Р БЪЛГАРИЯ В САЩ

 

НИЕ, ДОЛУПОДПИСАНИТЕ,

Настояваме за НЕЗАБАВНОТО отзоваване на посланика ни в САЩ Елена Поптодорова, заради следните нейни действия и бездействие:

 

1. Активното  й, несъвместимо с професионалните й задължения  лобиране за добива на шистов газ в българските медии.

При всички тези свои изяви бившата преводачка на Тодор Живков, преквалифицирала се незнайно кога и как в специалист по високи технологии, обявява технологията за добив на шистов газ – хидрофракинг, за безопасна, което противоречи на цялата налична информация /вкл. научни доклади и изследвания/, постъпваща от местата на сондажите за шистов газ в САЩ – родината на фракинга и страната, в която Елена Поптодорова е изпратена като посланик на Р България.

Да припомним, че непосредствено преди телевизионните изяви на Нейно Превъзходителство посланик Поптодорова, Премиерът на Р България Бойко Борисов, на брифинга след срещата с държавния секретар на САЩ Джон Кери, заяви, че проучвания за шистов газ у нас ще се правят евентуално, когато се намери БЕЗОПАСНА ТЕХНОЛОГИЯ за това.

Думите на Поптодорова противоречат и опровергават по безпрецедентен и скандален начин казаното от Премиера, и се различават и противопоставят рязко на позицията на Народното събрание и Правителството на Р България относно цитираната технология. От януари 2012 г. у нас съществува приета от Народното събрание БЕЗСРОЧНА ЗАБРАНА върху прилагането на фракинга за проучване и добив на нефт и газ на територията на Р България.

 

2. Несправяне със служебните й задължения.

Едно от задълженията на Елена Поптодорова като ръководител на дипломатическата ни мисия в САЩ е да осигури събирането на всякакъв род чувствителна и полезна за нашата държава информация, в случая – свързана с вредата от хидрофракинга, - и свеждането й до знанието на компетентните държавни органи и институции, а оттам – до цялото общество. Сега вече за всички е ясно защо българското общество не е добре запознато с многобройните случаи на тежки аварии, причиняването на здравословни проблеми сред населението и замърсявания на околната среда в САЩ вследствие използването на хидрофракинга: ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ТРЯБВА ДА АЛАРМИРА ЗА ОПАСНОСТИТЕ, т.е. посланикът ни там Поптодорова, СЕ ОКАЗА ШИСТОВ ЛОБИСТ!

 

3. Уронване престижа на държавата, която представлява, т.е. на Република България.

Още през 2012 г., само месец след гласуването от страна на Българския парламент на Безсрочната забрана върху използването на фракинга при проучването и добива на шистов газ на територията на Р България, Елена Поптодорова, в качеството си и тогава на български посланик в САЩ, допуска върху официалната покана за приема послучай Националния празник на Р България 3 март да бъде отпечатано логото на компанията „ШЕВРОН”, на която малко преди това бе отнето разрешението за проучване за шистов газ в Добруджа. С това си действие още тогава Елена Поптодорова предизвика вълна от недоволство сред българските граждани, която, кой знае защо, бе оставена без внимание и несанкционирана от страна на тогавашния кабинет „Борисов”.

 

Явна е дългогодишната тенденция в поведението на Поптодорова за защита на корпоративните интереси в сектора на добива на шистов нефт и газ. Самата тя нееднократно заявява, че на държавно ниво САЩ никога не са оказвали натиск за добив на шистов газ у нас, с което признава, че всички нейни усилия в тази посока са изцяло и единствено насочени в полза на чуждестранни частни интереси, нещо също толкова несъвместимо със статута й на посланик на нашата държава.

 

Надяваме се на бързата реакция от страна на отговорните за това държавни лица и институции, така щото тази самозабравила се дипломатка да освободи незаслужено заеманото от нея място, от което тя нанася единствено вреди на нашата държава!  Още  повече, че първият й четиригодишен мандат е отдавна изтекъл. Неразбираемо за повечето български граждани е и това как точно преводачката на Тодор Живков се оказа без конкуренция /изискване по Закона за дипломатическата служба за удължаването с повече от година на мандата й/ за страна като САЩ, та тя и до ден днешен продължава да заема този пост.

 

---

Желаем да свършим поне част от работата на посланик Поптодорова и компания и да информираме българската общественост за реално случващото се в САЩ – родината на хидрофракинга,  свързано с добива на шистов нефт и газ:

 

- неотдавна губернаторът на щата Ню Йорк Ендрю Куомо обяви въвеждането на мораториум върху фракинга, на базата на 184-страничен доклад на Здравния департамент на щата Ню Йорк, в който са описани многобройните и многостранни вредни последици от хидрофракинга върху човешкото здраве и компонентите на околната среда:

http://www.health.ny.gov/press/reports/docs/high_volume_hydraulic_fracturing.pdf

Така всеки ще може да прецени за себе си и да си отговори на задададения от Елена Поптодорова въпрос: „Кой Ви каза, че технологията за добив на шистов газ е вредна?”

 

- Мораториум върху фракинга официално съществува още в щатите Вермонт, Хаваи. Де факто - и в Мериленд, Флорида и др.

- В щата Ню Йорк де факто съществуваше мораториум отпреди 4 години, като в средата на миналата година той беше удължен с още 2 години, преди губернатор Куомо да вземе през декември 2014 г. отговорното решение за официалното въвеждане на мораториума.

- Официално обявени от местните власти мораториуми и забрани съществуват в над 200 отделни населени места по цялата територия на САЩ, именно заради доказано вредното влияние на фракинга върху питейните водоизточници, въздуха и здравето на хората, живеещи в близост до местата на шистовите сондажи.

- Департаментът по околната среда на щата Пенсилвания официално призна 243 случая на замърсени водоизточници в резултат на дейностите по добива на шистов газ. Подземни водоизточници и в щата Калифорния се оказаха замърсени от фракинга. Известни са вече и първите случаи на наложени глоби в размер на милиони щатски долари и 2-годишни ефективни присъди заради случаи на замърсяване на околната среда от компании свързани с добива на шистов газ. Доказана е връзката между индуцираните земетресения в няколко щата и сондажите за шистов газ и последващото инжектиране обратно в земята на отпадните води. Зачестяват инцидентите, вкл. и с човешки жертви, по пътищата и жп линиите при превоза на свързани с добива на шистов газ вещества.

- При инцидент през 2014 г. - взрив с човешки жертви на площадка на компанията "Шеврон", предизвикал пожар, горял в продължение на 4 дни, нашите добри познайници от любимата на посланичката ни в САЩ компания, се извиниха на ошашавените жители на близкото градче за причиненото безпокойство с купон за пица и сода за 12 долара.

- Протестите на обикновените американски граждани срещу използването на хидрофракинга не стихват. В тях се включват и популярни лица от сферата на изкуството, културата, шоубизнеса. По някаква странна ирония и в САЩ, както и у нас, онези, които искат да защитят живота, здравето си и средата, в която живеят, са обвинявани, че протестите им са финансирани от Русия!

И  американските протести против тази технология се провеждат също на места, където, както у нас, според думите на Поптодорова, "не е драснато и с нокът", т.е. не е прилаган фракинг. Защото гражданите на САЩ, за разлика от нея, са напълно наясно с пагубното му въздействие, което са твърдо решени да не допуснат да се превърне в реалност.

- Заради ниската цена на петрола на световните пазари в момента, шистовият балон в САЩ започва да се пука. Налице са първите фалити на компании, свързани с добива на шистов нефт и газ. Защото, независимо от уверенията, разходите по добива на шистов газ са многократно по-високи от тези на добивания по конвенционален метод газ. Компанията 'Shlumberger' например - една от водещите в бизнеса с шистов газ, и която заедно с 'Chevron' проявяваше интерес към нашата страна, тия дни обяви съкращаването на 9000 работни места...

А такива като Поптодорова все още ни залъгват колко много ще спечелим от добива на митичния шистов газ. След като превърнем житницата си  Добружда в пустиня, естествено!

 

---

/Кратка информация и за случващото се в Европа около добива на шистов газ:

България е втората след Франция страна в Европа и света наложила мораториум върху фракинга! В Люксембург също има мораториум върху тази технология. В отделни административни единици в Германия, Швейцария, Испания, Ирландия, Холандия, Чехия и др. също има наложена подобна забрана. В Италия също - след като се доказа, че разрушително земетресение, предизвикало огромни материални щети и човешки жертви, е причинено от фракинг за шистов газ.

Прехвалената шистова революция в Полша така и не се състоя! Бомбастичните прогнозни количества залежи на шистов газ не се потвърдиха. Оттам си тръгнаха големи чуждестранни добивни компании, и макар Полша да беше лицето на шистовия бум в Европа, и там да се сондира от няколко години насам, все още не се добива шистов газ в очакваните промишлени количества. И зависимостта на страната от руския газ е налице...

В Румъния срещу протестиращите против компанията "Шеврон" бяха хвърлени полицейски сили, използващи сълзотворен газ. След серия необичайни земетресения, сондажите там бяха прекратени...

В Украйна автентичните протести започнаха като такива срещу добива на шистов газ от „Шеврон” и „Шел”, които Янукович допусна в страната. Но, както всички сме свидетели – народното недоволство беше използвано по недопустим начин и Украйна осъмна като поле на бойни действия, в които украинската армия транспортираше, изграждаше и охраняваше сондажното оборудване за шистов газ, а синът на американския вицепрезидент Джо Байдън – Хънтър - влезе в борда на директорите на най-голямата украинска компания – „Бурисма Холдингс”, притежаваща разрешения за добив на шистов газ край Славянск, Краматорск и пр./

 

Допълнителни линкове към научни публикациистатии, бази данни, снимки, отразяващи инцидентите и вредните последици от фракинга:

http://concernedhealthny.org/compendium/

http://concernedhealthny.org/wp-content/uploads/2014/07/CHPNY-Fracking-Compendium.pdf

http://www.psehealthyenergy.org/data/Bamberger_Oswald_NS22_in_press.pdf

https://pennsylvaniaallianceforcleanwaterandair.wordpress.com/the-list/

http://ehp.niehs.nih.gov/1306722/

http://www.governing.com/topics/transportation-infrastructure/tns-earthquakes-fracking-study-ohio.html

http://www.gao.gov/assets/670/664499.pdf

http://this-small-planet.com/2013/major-failure-a-graphic-example-of-the-risks-of-modern-well-completion-technologies/

 

Линкове към публикации с изказванията на Елена Поптодорова:

http://www.btv.bg/video/shows/120-minuti/videos/elena-poptodorova-za-politikata-shistovija-gaz-i-vizite-za-balgari-v-sasht.html

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4544764

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/elena-poptodorova-niama-natisk-ot-sasht-za-dobiv-na-shistov-gaz-187423/