ПРИЗИВ -подкрепа ЗА ВРЪЩАНЕ ТВОРЧЕСКАТА БАЗА "СВ.КИРИК" на АРХИТЕКТИТЕ

ПРИЗИВ ЗА ПОДКРЕПА запазване и връщане Творческата база „Св. Кирик” на българските архитекти- несправедливо ограбени от Пловдивска Митрополия.

 

Творч.база на САБ„Св.Кирик  //Заграбването на „Св.Кирик”   //Изхвърлените документи, вещи на САБ
                                                       снимка "Под Тепето"              след въвода във владение на П.Митрополия .                                                                                                                                             -снимка "Монитор"//

Казусът Творческа база "Кирик и Юлита" край Асеновград,  навлиза в крайната си фаза - предстои произнасяне на ВКС през месец февруари, по делото заведено на Съюза на архитектите в България(САБ) от Пловдивската митрополия. Това е работа на съда.Наша кауза е да заявим ясно пред обществото, че Творческата база е построена от САБ и с парите поне на две поколения архитекти.(12 млн.лева), като проектите й са одобрени със съгласието  на Държавата-съгласувани с държавната институция-НИПК. В продължение на 33 години САБ владее и ползва базата по предназначението отредено с проектите.Към момента на построяването й през 1982 на място няма действащ манастир, а има изоставен опожарен дом за душевно болни-преди това бивш концлагер.Пловдивската митрополия през годините от 1936 г. насам,  не само не е приютявала монаси или монахини в манастира "Св.Кирик и Юлита", но в своето безхаберие изоставя напълно и малката църква „Св. Петка" - паметник на културата от национално значение, която се намира в средата на комплекса.

С цел опазване и съхраняване, съществуващите сгради са обявени за национални паметници на културата с историческо и архитектурно–художествено значение, съответно с ДВ бр.20/1969г  и ДВ бр.94/1972г  и съгласно действащите тогава закони имат статут на публична държавна собственост. Творческият комплекс „Санто Кирико" е съграден от САБ за светски нужди и цели, неподходящи за манастир. Архитектите уважавайки историческата и народната памет, запазват топонимията на мястото и името на църковния храм „Св.Св. Кирик и Юлита”, намиращ се недалеч над сегашния комплекс. Уважават ценностите на БПЦ.

Безпардонно е изявлението на пловдивския митрополит в "24 часа", че при Съюзът на архитектите, мястото е било "дом на мерзост и вертеп", заявено в присъствието на всички митрополити и Патриарха! Нагло е и нарочното изхвърляне на съществуващия архив от проекти, конкурси, от бианалетата на Междунарадната Аархитектурна Аакадемия, пред бариерата на базата след влизането със съдия изпълнител в имота, който все още не е окончателно признат за собственост на митрополията.

Творческия комплекс „Санто Кирико" ни е необходим за Храм на творческия дух!

България има много манастири за упокоение на душата, но българските архитекти имат една творческа база, която има международно признание-седалище на Международната Академия по Архитектура. Срамно е да я унищожим и затрием.  

Архитектите на България, дълбоко почитайки и уважавайки ценностите на Българската православна църква, изпълняваха в продължение на десетки години своя морален дълг и даваха като дарение проекти за стотици черкви, за да го има Българското православие!Нима въздаването трябва да се превърне в поругаване на творческия труд на хилядите творци? Нима това е знака, с който Светата църква отговаря на труда и съпричастието на творците?

Ето защо, за да не бъдат архитектите на България  наричани "мерзавци и похотливци" и с помощта на църквата да се създава вреден за обществото образ на творците, за да не бъде поругаван техния труд и ограбвано съграденото от тях с лични средства професионално средище, нека всеки който е съпричастен, постави подписа си под обръщението за запазване и връщане Творческата база на българските архитекти, за победата на справедливостта над лъжата и алчността!

Изразяваме готовност за протестни действия !

 

Списък с имената на архитектите дарили безвъзмездно труда си за проекти на църкви ,      вижте ТУК:  http://architectvassilevi.com/bg/home/11-darenia.html

  .Подробна информация по случая вижте тук:

 http://www.kab.bg/a/nav/news/type/1/item/1035

 http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4539711

  ,


ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ    Свържете се с автора на петицията