Да защитим едно от най-красивите села в Родопите - с. Зорница от незаконното му обезобразяване

1371.jpg

Тази петиция се публикува от едно българско семейство, решило да остави удобния живот в големия град и да се премести да живее и работи във второто по височина село в България - Зорница. Дойдохме тук с идиалистичната нагласа, че с труда си, усилията си и образованието си ще можем да подпомогнем съживяването на селото. Хвърлихме се с главата надолу и първо спасихме две много стари къщи от разруха, облагородихме пространството около тях и превърнахме едно буренясало парче земя и две рушащи се къщи в прекрасен дом. Но сякаш това активира огромна вълна на завист и алчност в душите на някои хора с имоти в селото. Хора, които дори не живеят тук! Хора, които не се интересуват от доброто на селото, които са готови да рушат най-безогледно и до потъпкват всеки закон, само и само да постигнат целите си!

Целта на тази петиция е да защити едно от най-красивите села в Родопите - село Зорница от незаконни действия на частни лица и пълната липса на реакция от страна на община Чепеларе, във връзка с извършен незаконен строеж на път през активно свлачище.

Преди година, собственици на имоти в първата махала на селото решиха да копаят общински път на частни начала - път който минава през силно пресечен терен, дере и активно свлачище. Общината негласно подкрепи това тяхно начинание, независимо, че съоръжението беше сложно, доста рисково за изпълнение и напълно незаконно, тъй като за строежа на път се иска инвестиционен проект и разрешение за строеж. Наличието на активно свлачище не притесни нито една от страните и пътят беше изкопан, без дори елементарно планиране от инженер пътищар. Бяха свалени огромни земни и скални маси и бяха нанесени сериозни промени на вертикалната планировка, ландшафта, денивелация и нарушаване на околната среда и т.н. При изкопните работи беше активизирано свлачището, в следствие на което в момента съществува реална опасност за основният път на селото и далекопровода, който преминават в непосредствена близост. Нанесоха се щети върху частни имоти. Всичко това отново не доведе до каквато и да е реакция от страна на общината и на виновните за разрухата лица не беше потърсена отговорност. Напротив - колкото повече се срутваше свлачището, толкова по-силно си затваряше общината очите и тъй като ние със съпруга ми се оказхме основните противопоставящи се на случващото се беззаконие, започна постоянен тормоз от страна на частните лица, които разкопаха свлачището.

Можехме да заминем да живеем чужбина, но избрахме България и дойдохме тук. Във всеки един момент сме спазвали и буквата на закона, но тя буквата на закона се оказа валидна само за нас - за хората от региона се оказа, че тя не важи. Плащаме данъците си тук и правим всичко възможно селото да започне отново да просперира. В същото време се сблъскахме с беззаконие и безочие от естество, което не сме очаквали, че съществува и имаме нужда от помощ и подкрепа.

Целта на настоящата петиция е да отворим очите на община Чепеларе и тя да направи пълно разследване:

1. Кой и как разрови и активира свлачището в селото и на извършилите нарушението да бъде наложено административно наказание.

2. Как така е учредена регулация да имоти, до които не може да бъде построен път поради активно свлачище, а в същото време имоти в селото, които са до асфалтов път и вода дори не са включени в плана за разширение на селото.

С настоящата петиция търсим широк обществен отзвук на проблема, тъй като в противен случай едно от най-красивите села в България може да бъде напълно обезобразено от алчността на частните интереси, които не зачитат нито закон нито държава. Ако не се преборим сега, много скоро случващото се в първата махала няма да е прецедент и това прекрасно село вместо да се възроди, напълно ще се затрие!

Благодарим от сърце на всеки, който ни подкрепи!

С подписването си упълномощавам Ваня Ирибаджакова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.