Да спасим автентичната улица "Славянска" в Русе

Под асфалта на ул. "Славянска" в Русе се намира автентичната настилка от базалтови павета. Тя е над 135 години, но е непокътната! Това е първата павирана улица в България, направена около 1880 година. Паветата са носени от Авствия с кораби по река Дунав. Говори се, че в доставката е замесен Никола Обретенов, който е бил уличен в далавера с общински средства и осъден. През годините на социализма, улицата е асфалтирана върху паветата, за броени часове, предният ден, преди посещението на комунистическия лидер на Куба - Фидел Кастро и домакина му Тодор Живков.

Заради автентичността, възрастта и историята, настилката на улица "Славянска" е безценна.

Гражданско движение "Бъдеще за Русе" изпрати сигнал до Националния институт за недвижимо културно наследство с искане да задължат кмета на Русе Пламен Стоилов да въстанови  улицата в автентичният и вид.

С тази петиция искаме: Община Русе да възстанови улица "Славянска" в автентичният и вид.

Споделяйте с приятелите си, във фейсбук и на улицата! Бъдете част от Русенското гражданско общество!

Picture_141.jpg

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Boiko Nikiforov да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...