Да спасим автентичната улица "Славянска" в Русе

Под асфалта на ул. "Славянска" в Русе се намира автентичната настилка от базалтови павета. Тя е над 135 години, но е непокътната! Това е първата павирана улица в България, направена около 1880 година. Паветата са носени от Авствия с кораби по река Дунав. Говори се, че в доставката е замесен Никола Обретенов, който е бил уличен в далавера с общински средства и осъден. През годините на социализма, улицата е асфалтирана върху паветата, за броени часове, предният ден, преди посещението на комунистическия лидер на Куба - Фидел Кастро и домакина му Тодор Живков.

Заради автентичността, възрастта и историята, настилката на улица "Славянска" е безценна.

Гражданско движение "Бъдеще за Русе" изпрати сигнал до Националния институт за недвижимо културно наследство с искане да задължат кмета на Русе Пламен Стоилов да въстанови  улицата в автентичният и вид.

С тази петиция искаме: Община Русе да възстанови улица "Славянска" в автентичният и вид.

Споделяйте с приятелите си, във фейсбук и на улицата! Бъдете част от Русенското гражданско общество!

Picture_141.jpg

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван на нашия сайт. Въпреки това, авторът на петицията ще вижда цялата информация, която ще предоставите в този формуляр.

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. Моля, вижте входящата кутия (и спам папката).