За повече прозрачност в дейността на Национален фонд "Култура"

Уважаеми артисти,ръководители на школи по изкуство и културни оператори,

В  публикация в Дневник на 01.02.2022*  излезе твърдение, че няколко проекта от сесията за ПОДКРЕПА ЗА ЧАСТНИ ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ЛЮБИТЕЛСКОТО ИЗКУСТВО са били отхвърлени от Управителния съвет на  Национален фонд “Култура” без да са четени и без да се вземе предвид оценката на експертната комисия. Подобен казус е изключително обезпокоителен и трябва да бъде осветлен.

Заставаме солидарно до колегите си и настояваме пред Министъра на културата и председател на УС на НФК за публикуване на протоколите от заседанията на Управителния съвет, както и за повече прозрачност в дейността на Национален фонд “Култура”.

Ако желаете да подкрепите това искане, можете да  подпишете петицията.

*линк към публикацията

Следното писмо ще бъде изпратено официално до министър Атанас Атанасов:

До г-н Атанас Атанасов, министър на културата на Република България

Уважаеми г-н Mинистър,

Във връзка с излязлата във вестник “Дневник” публикацияот Лора Филева на 01.02.2022 г., в която се цитира протокол от заседанието на Управителния съвет на Национален фонд “Култура” през ноември 2021 г., настояваме за публичното оповестяване на съдържанието на всички протоколи от заседанията на новия Управителния съвет на НФК, както и осигуряване на публичност за бъдещите заседания на съвета

Част от цитираните в статията изказвания хвърлят сериозна сянка на недоверие към критериите, по които се разпределят средствата във фонда, както и към процедурите, по които се управлява той. Публикуването на протоколите, с които пресата вече разполага, биха върнали доверието на културните организации и артистичната общност в страната, че новото управление на Министерство на културата и Вие, като председател на Управителния съвет на НФК, наистина водите политика на прозрачно, компетентно и отговорно управление на процесите в културата.

Очакваме Вашия отговор.

viber_image_2022-01-18_13-34-21-2682.jpg

С подписването си упълномощавам Гергана Димитрова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.