Връщане на проектите за ул. „Народно хоро“ и банята в Горна баня в бюджета на Столична Община за 2020 година

До: Столичния Общински Съвет, Кмет на СО Йорданка Фандъкова

Уважаема г-жо Фандъкова,

Уважаеми общински съветници на Столичната община,

Ние, гражданите на Район „Овча купел“, не се съмняваме във факта, че заемайки високите постове, на които сте избрани, имате пълна яснота за отговорността, пред която сте изправени.

Наскоро бяхме неприятно изненадани от предложеното от г-жа Фандъкова спиране на планираната реконструкция на улица „Народно хоро“ - една от основните артерии на района. Напомняме, че тя е една от малкото, по които старата част на Овча купел и новите жилищни комплекси комуникират.

Настояваме рехабилитацията на ул. „Народно хоро“ да остане в капиталовата програма на Столична община за 2020 г., като бъдат изпълнени исканията на районния кмет за реализация по регулация – с непрекъснати тротоари и подземно окабеляване.

Улицата е една от най-важните пътни артерии в Район „Овча купел“

- Тя свързва бул. „Овча купел“, единствения парк в района, Нов български университет, Националната следствена служба, НСУ София и други.

- Към настоящия момент улицата е в състояние, което я прави особено трудна за използване: настилката е амортизирана и осеяна с дупки. Тротоари почти липсват. Това я прави опасна за пешеходци, особено на фона на занижения контрол на органите на реда.

- Частичните тротоари са в забележително лошо състояние, бордюрите им не са скосени, а достъпът до тях за майки с детски колички и граждани в неравностойно положение е невъзможен.

- Движението по улицата, особено в часовете с по-голямо натоварване, е интензивно. Рехабилитацията се налага и с цел отърваване от образуващите се често задръствания, причинени от бавното движение на автомобилите, възпрепятствани от лошото състояние на покритието на пътя.

- Основен ремонт на тази улица не е правен никога. Няколкото ѝ различни дяла са пуснати в експлоатация в различно време при спазване на различни експлоатационни норми. Това е довело до нехомогенност на линията на пътното платно, на банкета, на различните нормативни отстояния, които на места изобщо не са спазени. Обстоятелство, което отново излага на риск пешеходци и водачи – опасно е не само движението пеша, но и разминаването на два автомобила.

- Вече няколко години Столична голяма община обещава да я включи в инвестиционната програма. Тази реторика се активира особено мощно по време на предизборни кампании.

Настояваме банята в „Горна баня“ също така да остане в инвестиционния календар на СО за тази година, защото:

- Сградата е паметник на културата с местно значение. Поради нехайство или липса на професионализъм не едно и две здания с подобен статут вече са в историята. Бихме искали съдбата на една от нашите бани да не последва нелеката участ на „Двойната къща“, Царските конюшни, складовете на Кудоглу в Пловдив и други, чиято символична стойност надминава дори най-дългия кметски мандат.

- Банята е една от емблемите на района. Припомняме, че сведения за обитаването на района именно във връзка с минералния извор има още от Средните векове, а през XVI век Горна баня е част от вакъфските имоти на дъщерята на султан Селим II (1566 – 1574 г.), приемникът на доста по-известния Сюлейман Великолепни (1520 – 1566 г.). изглежда, че високата оценка на минералния извор има своята история – факт, който ни прави особено задължени към стопанисването на водата и сградата.

- Като правилни оценяваме постъпките на Столичната община да си върне собствеността върху зданието. Настъпил е моментът, в който тя следва да ни убеди, че е и добър стопанин, а за целта следва да бъде отделена сума за ремонт, която да отговаря както на престижното място на банята на символичната карта на района и столицата, така и на нейното окаяно състояние.

- Желаем да припомним, че близо десетилетие гражданският натиск работи в посока намиране на работещо решение за банята, а през това време представителното здание прогресивно пропада, подхвърлено на Закона за всеобщото тление. Продължаващата немара би лишила не само Вас от избиратели, но и гражданството – от една от неговите културни емблеми.

- По всичко личи, че Столичната община разполага със средствата, изисквани от ремонта на банята. Това е особено видимо на доста скъпите обществени поръчки за доставка на цветя и различни видове озеленяване за града. Без да подценяваме този тип естетика, настояваме за приоритизиране на културното наследство.

Не бихме желали да тълкуваме предложението за спиране на двата проекта в „Овча купел“ като саботаж на районния кмет, който не е представител на управляващото мнозинство в София. Ясно разбираме, че финансовите инструменти са в ръцете на управляващата партия, но не приемаме, че интересите на хиляди граждани да се използват като оръжия за политическа атака.

Нека си припомним, че обещанието за цялостна рехабилицатия на ул. „Народно хоро“ и на банята в кв. „Горна баня“ бяха давани многократно през годините от управляващите, без да бъдат изпълнени. Всичко това кара нас, гражданите на район Овча купел, да се чувстваме излъгани и употребени.

Настояваме рехабилитацията на ул. „Народно хоро“ и ремонта на банята в Горна баня да бъдат изпълнени през настоящата година!

Граждански съвет към район Овча Купел    Свържете се с автора на петицията