Национална инициатива за повишаване на заплащането на майчинството през втората година

През втората година на майчинството в България обезщетението за отглеждане на дете е в размер на 380 лв. на месец (за майките, които са се осигурявали за болнични и майчинство).

При обсъждането на Бюджет 2020 имаше предложение за повишаването му, но то беше отхвърлено от Министерството на Финансите и сумата бе замразена.

Същевременно минималният осигурителен праг от 1 януари 2020 г. ще бъде 610 лв. 

Ние, майките на България и българските семейства, настояваме заплащането на майчинството през втората година да бъде обвързано с минималната работна заплата за страната. Считаме, че това е необходимият минимум, за да се даде шанс на майката да отглежда детето си и през втората година. Повишаването на обезщетението няма да промени желанието на работещите майки да се върнат на работа максимално рано. Напротив, то ще им даде право на избор да го направят в момент, когато детето е готово да постъпи в детска ясла (ако бъде прието в такава) и те могат спокойно да се върнат на работното си място. 

Създадох тази петиция след като постът ми на възмущение породи огромно обществено вълнение. Причината беше, че майчинството за втората година остава 380 лв. и не се повишава нито с 1 лев, въпреки че всички цени и услуги, необходими за отглеждането на дете постоянно се повишават. В същото време субсидиите на партиите за всеки един от гласовете ни бяха увеличени 8 пъти (от 1 на 8 лева), а след това ни информираха и че е нужно да се купи нов самолет за властта. 

Мисля, че в ситуация на демографска криза и рекордно ниска раждаемост е нужно българските семейства да се мотивират да създават деца и една от стъпките към по-добри условия в България е повишаването на майчинството за втората година. Тя не е достатъчна сама по себе си, но е едно необходимо начало. 

Подчертавам, че от обезщетението за майчинство се ползват работещи майки, които са се осигурявали за болнични и майчинство. То не е социална помощ за тези, които не са работили и не са се осигурявали. 

Прилагам линк към видеото, което предизвика обществени реакции (но не и реакция от институции и медии):  https://www.facebook.com/petya.dandanova/posts/10218748880486578?notif_id=1575672688480548

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Петя Данданова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия телефонен номер в онлайн среда.Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...