"Законът на Люси" - домашен любимец без посредник

• Всеки, който иска да получи ново кученце или коте /до 6 месечна възраст/ трябва да купува директно от лицензиран развъдник или да осинови от приют.
  • Зоомагазините да продават само кучета и котки за които имат лиценз за развъдник
  • Лицензираните развъдчици на кучета да бъдат задължени да показват кученцата заедно с майките си на мястото, където са родени.
  • Бизнеси или частни лица продаващи кученца или котенца без лиценз, да получат висока глоба или да бъдат изпратени в затвора за срок до шест месеца.
  • За лицензирани развъдници на териториата на България да се признават само издадени лицензи от Международна федерация по кинология FCI www.fci.be

Законът е кръстен на Люси, кавалерски крал Чарлз шпаньол, който е спасен от ферма за кученца, където е бил подложен на ужасни условия. Повечето развъждащи нерегламентирано кучета са зависими от посредници-продавачи или „дилъри“, за да разпространяват често болни, травматизирани, несоциализирани кученца, отнети от майка им само на няколко седмици. Това често включва транспорт на дълги разстояния, като кученцето или котето страдат от животозастрашаващи медицински, хирургични или поведенчески проблеми, които се предават на нищо неподозиращите нови собственици. Законът на Люси ефективно премахва дилърската верига на посредниците, в резултат на което всички животновъди на кучета и котки стават отговорни за първи път във Великобритания от 6 април 2020 година ,когато влиза във законодателството https://www.gov.uk/government/news/lucys-law-spells-the-beginning-of-the-end-for-puppy-farming Малко по късно той е приет и в Ирландия.

Кампанията "Lucy's Law" е създадена във Великобритания преди повече от 10 години от Марк Ейбрахам,  ветеринарен лекар, основател на Pup Aid

Законът на Луси е кратката ръка за изменението на Регламента за хуманното отношение към животните (лицензиране на дейности, включващи животни) (Англия) от 2018 г., направено от Регламента за хуманното отношение към животните (Лицензиране на дейности, включващи животни) (Англия), което прави незаконни продажби на кученца и котенца (под шест месеца и в двата случая) от продавачи от трети страни / от някой, който не е развъдчик. Законът на Луси понастоящем влиза в сила на 6 април в Англия само тъй като е децентрирано законодателство.

Законът на Люси е резултат от 10-годишна кампания с много награди за забрана на дилъри на кученца и котенца от трети страни, от коалиция от групи за кампании, включително Pup Aid, CARIAD, Canine Action UK, Hidden Insight и The Karlton Index. Други организации за хуманно отношение към животните, подкрепящи Закона на Луси, включват RSPCA, The Kennel Club, Mayhew, All Dogs Matter, Raystede, Jerry Green Rescue, Friends of Animals Wales, All Party Dog Advisory Welfare Group (APDAWG), All Party Group for Animal Welfare (APGAW) , Кучешка и котешка секторна група, Институт по лицензиране (IOL); известни личности, включително Рики Жерве, Джейн Фалън, Рейчъл Райли, Брайън Мей, Питър Игън, Иймон Холмс, Кей Бърли, Кари Саймъндс, Гейл Портър, Люси Уотсън, Лиъм Галахър, Мег Матюс, Дебора Мийдън, Сю Перкинс, Сара Хардинг; междупартийни парламентаристи, по-специално депутатът Майкъл Гоув

Събраните подписи ще бъдат представени на лицата с правомощия за законодателни промени в Закона за защита на животните ЗЗЖ Глава четвърта /ЖИВОТНИ-КОМПАНЬОНИ, както и НК

За актуална информация свурзана с петицията можете да следите в групата Закона на Люси https://www.facebook.com/groups/lucylaw

С подписването си упълномощавам Вяра Кайкова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.