Català: CARTA OBERTA DELS AUTORS DEL LLIBRE EUROPEU
Čeština: Otevřený dopis evropských autorů knih
Dansk: ÅBENT BREV FRA EUROPAS FORFATTERE
Deutsch: OFFENER BRIEF DER AUTORiNNEN EUROPAS
Ελληνικά: Ανοιχτή επιστολή των Ευρωπαίων συγγραφέων
English: EUROPEAN WRITERS' OPEN LETTER
Español: CARTA ABIERTA DE LOS ESCRITORES EUROPEOS
Suomi: Eurooppalaisten kirjallisuuden tekijöiden avoin kirje
Français: LETTRE OUVERTE DES AUTEURS DU LIVRE EUROPÉENS
Hrvatski: OTVORENO PISMO EUROPSKIH AUTORICA I AUTORA
Magyar: Az európai szerzők nyílt levele
Íslenska: Opið bréf frá evrópskum rithöfundum
Italiano: LETTERA APERTA DEGLI SCRITTORI EUROPEI
Latine, lingua latina: EUSKARA : europako liburu-egileen gutun irekia
Lietuvių kalba: Atviras Europos autorių laiškas
македонски јазик: ОТВОРЕНО ПИСМО НА ЕВРОПСКИТЕ ПИСАТЕЛИ
Nederlands: OPEN BRIEF VAN DE EUROPESE SCHRIJVERS
Norsk: ÅPENT BREV FRA EUROPEISKE FORFATTERE
Polski: LIST OTWARTY PISARZY EUROPEJSKICH
Português: CARTA ABERTA DOS AUTORES DO LIVRO EUROPEUS
Română: SCRISOARE DESCHISĂ A AUTORILOR DE CARTE
Slovenčina: Otvorený list európskych autorov knižných
Slovenščina: ODPRTO PISMO EVROPSKIH PISATELJEV
Svenska: ÖPPET BREV FRÅN EUROPAS FÖRFATTARE
Türkçe: AVRUPALI YAZARLARDAN AB YETKİLİLERİNE AÇIK MEKTUP

ОТВОРЕНО ПИСМО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ АВТОРИ

ОТВОРЕНО ПИСМО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ АВТОРИ ДО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ВЛАСТИ(22 октомври 2015 г.)

Защитете авторите, запазете авторското право!

Нека го кажем направо: ние, авторите на книги, не разбираме настоятелното ви желание да „реформирате“ на всяка цена авторското право в Европа.

Европейската комисия се прицелва в грешна мишена, когато атакува авторското право, за да улесни въвеждането на „единен цифров пазар“, тъй като именно авторското право е задължителното условие за създаването на произведения. Отслабването му би означавало орязване на източника на пазара на електронни книги още преди този източник да е развил действителния си потенциал. Отслабено авторско право е равнозначно на обедняла литература.

Авторското право не е пречка пред разпространението на произведенията. Отстъпването на правата ни позволява произведенията ни да бъдат разпространявани във всички държави и превеждани на всички езици. Ако съществуват спирачки пред разпространението, те са икономически, технологични, фискални и затова под прицел би следвало да бъдат монополите, затворените формати и данъчните измами.

Приемайки доста подобрена версия на доклада на Юлия Реда, Европейският парламент решително препотвърди важността на запазването на авторското право и на крехкото икономическо равновесие в творческия сектор. В същото време, за съжаление, Парламентът неразумно остави вратата отворена за многобройни изключения от авторското право – изключения, които биха могли да бъдат създавани, разширявани, налагани, хармонизирани от Комисията, понякога в ущърб на налични национални решения, които съответстват на нуждите на читателите и други ползватели.

С какво увеличаването на изключенията от авторското право ще подпомогне творчеството? Колко изключения са нужни (архиви, заемане на книги в електронен формат, образование, научни изследвания, анализ на текст и данни, пародии и др. трансформации, изчерпани творби, осиротели творби...), за да се превърне изключението в правило, а авторското право – в изключение?

Авторското право е от съществено значение за нас, тъй като то ни дава морални и икономически права върху произведенията ни.

Авторското право е основата, върху която се гради нашата европейска литература; то е източник на икономическо богатство за страните ни и, следователно, източник на заетост; то е гаранция за финансирането на творчеството и за стабилността на книжния сектор; то е фундаментът на доходите ни. Давайки ни възможност да събираме плодовете от работата си, то гарантира свободата и независимостта ни. Ние не искаме нито да се връщаме към времената на меценатите, нито да се изхранваме от евентуални държавни помощи, а да живеем от ползването на произведенията ни. Писането е професия, не развлечение.

През последните векове авторското право демократизира книгата и утре пак то ще подпомогне развитието на дигалните книги и широкото им разпространение. Авторското право е наследство от миналото и едновременно с това модерен инструмент, съвместим с използването на модерните технологии.

Противопоставянето между автори и читатели трябва да спре. Литературата не би съществувала без първите и не би имала смисъл без вторите. Авторите са решително отворени към промените в света, в който живеят. Те защитават повече от всеки друг свободата на мнението, свободата на словото и свободата на творчеството. Те подкрепят споделянето на идеи и знания, това е тяхното основание за съществуване. Те са първо читатели и после писатели.

Ние, европейските автори на книги, настояваме Европа да престане да увеличава изключенията от авторското право и да разширява обхвата им. Обещанието за някакво „обезщетение“ не би могло да замени доходите от комерсиалното ползване на произведенията, още повече че авторите вече са в плен на нарастваща материална несигурност. Ние настояваме Европа да се бори с изкусителната илюзия, че „всичко е безплатно“, от която единствените печеливши ще са големите дистрибуторски платформи и други доставчици на съдържание. Ние настояваме Европа да ни съдейства да получаваме по-справедлив дял от стойността на книгата, особено в цифровия свят; да забрани накърняващи достойнството клаузи в договорите и да се бори ефективно срещу пиратството.

Свободата на творците и жизнеността на европейската култура зависят и от вас.

(Превод: Теодора Цанкова)

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван на нашия сайт. Въпреки това, авторът на петицията ще вижда цялата информация, която ще предоставите в този формуляр.

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. Моля, вижте входящата кутия (и спам папката).