За 100% Машинно гласуване и Радикална изборна реформа за честни избори!

Ние - български граждани с избирателни права и активна гражданска позиция, обезпокоени от все по-слабата избирателна активност и изключително високия процент гласове „не подкрепям никого“ на последните избори (почти 4%), водени също така от един от основните принципи в една правова демократична държава – този за честни избори чрез равно и пряко избирателно право чрез тайно гласуване, настояваме:

1.      Да се запази и разшири Машинното гласуване във всички избирателни райони в страната и да се организират целогодишни обучителни мероприятия от ЦИК по места. След като държавата закупи достатъчно специализирани устройства за машинно гласуване за това, е недопустимо част от нашите сънародници да бъдат дискриминирани (гласуващите в секции под 300 избиратели), да няма възможност да гласуват машинно и да нямат сигурност, че техните вот и преференция ще бъдат отчетени точно и коректно!;

2.       Да се премахне привилегията за водене на по 2 листи, както и тази по чл. 278,ал. 5 и 437, ал. 5 ИК – т.нар. „защита водачите на партийни листи“, според която бюлетини с непосочена преференция за кандидат в тях, се броят „по право“ за водача на листата на съответната партия, за която е подаден вотът. Последното доведе до абсурди, при които водачи на листа имат в пъти по-малко лични преференции, но запазват водачеството си, независимо, че следващи кандидати в листата са с хиляди лични преференциални гласа повече от водача?!

3.      Да се намали прагът по чл. 298, ал. 2 и чл. 454, ал. 2 ИК от 7% на 5% от подадените гласове за листата, за да са валидни подадените преференции и даден кандидат да може да размести регистрираната листа;

4.      Да се създаде реално изборен район „Чужбина“ със собствени мандати, в които да се кандидатират реални кандидати, като за последните да може най-после да се гласува и с преференция от сънародниците ни зад граница. А не техният вот „да се налива“ в общия резултат на партиите и така да води до изкривявания и абсурди!

5.      Да се възстанови практическата работа по въведеното законодателно през 2016г. от 43-то НС Дистанционно електронно гласуване, като след постигане на достатъчна степен на сигурност на системата за гласуване, то се въведе първоначално за страните от ЕС с тенденция за разширявяне и в останалите държави с установено върховенство на правото. Като паралелно се работи и за въвеждането му на територията на страната!

Убедени привърженици на парламентарната демокрация вярваме, че отвоюването на „пленените“ от мафията институции и държава, започва именно с висока гражданска активност, доверие в изборната система и възможност за всички български граждани с избирателни права да участват в изборите, а вотът им да бъде зачетен точно и да бъде определящ за бъдещето на нашата Родина!

Подпишете тази петиция

Подписвайки се, приемам, че Петър Славов ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия телефонен номер в онлайн среда.


Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели:
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...