За отговорните хора и бездомните кучета

До Президента на Република България

До Председателя на Народното събрание на Република България

До Министър-председателя на Република България

До Омбудсмана на Република България

До всички политици и партии в Република България

 

Уважаеми дами и господа,

Това е гражданска петиция за промяна на всички нормативни документи свързани с овладяване популацията на бездомните кучета в България.

На всички вече е ясно , че проблемът с бездомните кучета не е регионален , а национален.И че няма как да бъде решен с действията на една или друга община.

На всички вече е ясно , че проблемът е следствие от безотговорното отглеждане и развъждане на домашните животни – кучета и котки.

На всички вече е ясно , че проблемът няма да бъде решен без контролиращ орган , който да има всички права за строг контрол при спазването от граждани и институции на всички закони и наредби касаещи животните– Зоо полиция.

Затова се обръщаме към Вас с настояване в най кратки срокове да бъдат приети промени в нормативните документи обвързани с този проблем.А именно:

1.Приемане на Национална програма за овладяване на популацията при бездомните кучета.

2.Задължителна кастрация на всички домашни любимци – кучета и котки.Изключение само за животните отглеждани с развъдна цел , но да бъде обвързано с заплащането на високи такси задължителни за тази дейност.

3.Създаване на контролиращ орган – Зоо полиция.

Без своевременното въвеждане  на тези три мерки, бездомните кучета и котки ще продължават безконтролно да увеличават популацията си по улиците на България. Ще има и нахапани хора , ще има и убивани по най жесток начин животни.Ще продължим да се въртим в омагьосан кръг от който излизане няма.Ще страдат и хората обичащи животните и тези който не ги обичат и самите животни. Проблемът е човешки, проблемът е национален, проблемът е етичен и не на последно място – проблем на национална култура. Докато собствениците на домашни животни не бъдат законово натоварени с отговорността за своите животни, ще има последици за всички, защото отговорността е обща.

Нека не чакаме повече.Нека решаването на безкрайно болезнения  проблем с бездомните животни  не се превръща в сага без край.

 

Ясно е , че ще има много противници на тези мерки.Особено на задължителната кастрация на домашните животни.Трябва силна човешка отговорност , силна гражданска воля , за да бъде приети от политиците и осъществени от тях  необходимите законови промени , защото иначе нещата няма да се случат.Ще заприличаме на Румъния и други държави в които се отнасят варварски с животните действайки по сталински  /има куче - има проблем,няма куче – няма проблем/.Във всички държави , които нямат  проблема „бездомно куче" в законодателството им има такива задължения и  изпълнението им се съблюдава най строго.

Въвеждането им ще ни приближи до понятието нормална  държава.