За отговорните хора и бездомните кучета

До Президента на Република България

До Председателя на Народното събрание на Република България

До Министър-председателя на Република България

До Омбудсмана на Република България

До всички политици и партии в Република България

 

Уважаеми дами и господа,

Това е гражданска петиция за промяна на всички нормативни документи свързани с овладяване популацията на бездомните кучета в България.

На всички вече е ясно , че проблемът с бездомните кучета не е регионален , а национален.И че няма как да бъде решен с действията на една или друга община.

На всички вече е ясно , че проблемът е следствие от безотговорното отглеждане и развъждане на домашните животни – кучета и котки.

На всички вече е ясно , че проблемът няма да бъде решен без контролиращ орган , който да има всички права за строг контрол при спазването от граждани и институции на всички закони и наредби касаещи животните– Зоо полиция.

Затова се обръщаме към Вас с настояване в най кратки срокове да бъдат приети промени в нормативните документи обвързани с този проблем.А именно:

1.Приемане на Национална програма за овладяване на популацията при бездомните кучета.

2.Задължителна кастрация на всички домашни любимци – кучета и котки.Изключение само за животните отглеждани с развъдна цел , но да бъде обвързано с заплащането на високи такси задължителни за тази дейност.

3.Създаване на контролиращ орган – Зоо полиция.

Без своевременното въвеждане  на тези три мерки, бездомните кучета и котки ще продължават безконтролно да увеличават популацията си по улиците на България. Ще има и нахапани хора , ще има и убивани по най жесток начин животни.Ще продължим да се въртим в омагьосан кръг от който излизане няма.Ще страдат и хората обичащи животните и тези който не ги обичат и самите животни. Проблемът е човешки, проблемът е национален, проблемът е етичен и не на последно място – проблем на национална култура. Докато собствениците на домашни животни не бъдат законово натоварени с отговорността за своите животни, ще има последици за всички, защото отговорността е обща.

Нека не чакаме повече.Нека решаването на безкрайно болезнения  проблем с бездомните животни  не се превръща в сага без край.

 

Ясно е , че ще има много противници на тези мерки.Особено на задължителната кастрация на домашните животни.Трябва силна човешка отговорност , силна гражданска воля , за да бъде приети от политиците и осъществени от тях  необходимите законови промени , защото иначе нещата няма да се случат.Ще заприличаме на Румъния и други държави в които се отнасят варварски с животните действайки по сталински  /има куче - има проблем,няма куче – няма проблем/.Във всички държави , които нямат  проблема „бездомно куче" в законодателството им има такива задължения и  изпълнението им се съблюдава най строго.

Въвеждането им ще ни приближи до понятието нормална  държава.

 

Подпишете тази петиция

Чрез подписа ми упълномощавам да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Facebook