За намаляване броя на депутатите

Quoted post

Калин Ск.

#198 Re: 196

2013-02-20 17:46

#196: Гошо -

Всички тези промени / намаляване броя на депутатите, въможност за отзоваване на отцепилите се от партийните групи депутати/ могат да се осъществят само с промяна на конституцията. Следователно само от Велико НС. Съмнявам се че, решение на референдум може да промени конституцията. Можеби някой от участниците в този форум е чел закона за референдумите и е наясно. Но опрат ли нещата до ВНС значи стигаме пак до политическите партии. А те нямат никакъв интерес от подобни промени. Само гражданският натиск в тази насока може да стимулира някоя партия да обещае подобни реформи. А дали ще ги изпълни?

Що се отнася до финансирането на предизборните кампании на независими кандидати /защото мажоритарни кандидати издигнати от партии е безсмислено да има/ то не може да бъде прозрачно и създава опасност от лобистки зависимости. А отзоваването на мажоритарните народни представители от избирателите в съответния район е изключително трудно да се организира. Затова мисля че,  трябва да се откажем от независимите нар. представители и партийните ръководства да имат право да ги сменят щом решат да проявяват независимост. Те са избрани с вота на избирателите за определена партия и отказът да следват линията на тази партия е неизпълнение на задълженията им.

Радвам се че, започна някаква дискусия по въпроса.

Отговори

Гошо

#199 Re: Re: 196

2013-02-20 17:53:15

#198: Калин Ск. - Re: 196

Лично съм проверил. Става, и законите, и Конституцията позволават тези промени да се извършат чрез Референдум.

Относно финансирането - е инициативен комитет от 50000 души, по 10 лева да съберат, са 500 хиляди лева.

Относно партиите - все повече съм против партийни листи. Не пречи да представят индивидуален кандидат , и после да може да се отзове. Да, трудно, но нека е трудно. Ама ако  имаше възможност, 90% от тия, дето са сега, да ги няма. А  по сегашните закони е невъзможно.