За намаляване броя на депутатите

Quoted post

Гошо

#196

2013-02-20 14:40

С отпадането на ограниченията, наложени със Закона за референдумите, се създава възможност за контрол върху избора на висшите магистрати, Конституционния съд ... За избор на съдии, прокурори, съдебни заседатели съм много за, но дали може да стане с референдум? Тоест, технически проблем ми е съставянето на подходящ, конкретен текст.

Относно броя, числото 46: Доста коментираме, има разумно предложение за по двама от област, тоест 56. Но темата е отворена. Каква е идеята?

Относно партийните листи: не виждам как народен представител може да бъде отзован, след като е влязъл с партийна листа. Разумно предложение би било полезно. И, предвид действията и бездействията на партиите в последните години, доста съм скептичен.

Относно финансирането : ами в момента по Закона за държавния бюджет финансирането е по 12 лева на гласоподавател, годишно. Това са десетки милиони. Не са малко пари. Разбити на петдесетина народни представители, също не са малко. А партиите си имат членски състав, членски внос ... Не зная, дайте идеи.

Отговори

Калин Ск.

#198 Re: 196

2013-02-20 17:46:35

#196: Гошо -

Всички тези промени / намаляване броя на депутатите, въможност за отзоваване на отцепилите се от партийните групи депутати/ могат да се осъществят само с промяна на конституцията. Следователно само от Велико НС. Съмнявам се че, решение на референдум може да промени конституцията. Можеби някой от участниците в този форум е чел закона за референдумите и е наясно. Но опрат ли нещата до ВНС значи стигаме пак до политическите партии. А те нямат никакъв интерес от подобни промени. Само гражданският натиск в тази насока може да стимулира някоя партия да обещае подобни реформи. А дали ще ги изпълни?

Що се отнася до финансирането на предизборните кампании на независими кандидати /защото мажоритарни кандидати издигнати от партии е безсмислено да има/ то не може да бъде прозрачно и създава опасност от лобистки зависимости. А отзоваването на мажоритарните народни представители от избирателите в съответния район е изключително трудно да се организира. Затова мисля че,  трябва да се откажем от независимите нар. представители и партийните ръководства да имат право да ги сменят щом решат да проявяват независимост. Те са избрани с вота на избирателите за определена партия и отказът да следват линията на тази партия е неизпълнение на задълженията им.

Радвам се че, започна някаква дискусия по въпроса.