За намаляване броя на депутатите

Quoted post

Някойси

#41

2013-02-11 14:58

1. 40 е нереално. Но 80 е добра цифра. Като наистина всяка община да има право на 1 мажоритарно избран депутат, а останалите да са с избрани с национална партийна листа. И задължително да се предвиди облекчен механизъм за отзоваване.
2. Избор на главен прокурор чрез национални избори.
3. Конституционният съд да се преформатира в горна камара на парламента и също да се избира от народа.
4. Президентът да има право на законодателна инициатива.

И... някак несериозно и срамно е да искаш промяна на системата в държавата, а да не знаеш как се пишат елементарни думички...

Отговори

Гошо

#48 Re:

2013-02-11 18:40:54

#41: Някойси -

Относно 1. Върти ми се числото 56. Преди писах 60 просто така. А 56 означава 28 мажоритарно от област, и 28 с национални партийни листи; Като облекчен режим за отзоваване си представям местен референдум за мажоритарните, едновременно с избора на нов народен представител. За партийните - не зная, не съм го измислил още.

Относно 2. Аз съм за избор на Главен прокурор, Конституционни съдии, Съдии и съдебни заседатели, ВСС, а другите от тези власти да могат да бъдат сменяни по всяко време, с референдум или подписка. Това трябва доста да се обмисли. С отпадането на ограниченията, наложени от Закона за Референдумите, може да се реагира. Да не стане претрупан референдума, от това също се опасявам.

Относно 3. За това мисля, че е прибързано на този етап. Сериозна конституционна промяна е, и според мен изисква време. Освен това ще даде възможност  за редакции от "врагът" :)

Относно 4. Да, това е добре. Хубаво е да се формулира ясно и точно на мястото му, за да се избегнат горните редакции.

Също така, в този референдум, може да се конституира Гражданин да може да сезира Конституционния съд ... което сега неможе.