За да има наука в България!

Quoted post

Д-р

#7 Д-р

2012-12-03 17:52

Петицията е напълно справедлива и вероятно ще я подпиша, но възразявам срещу политизирането на проблема. Всички политически сили у нас са допринесли за разпада на науката в България, а най-много - БКП, с изолацията ни от световната наука и с подсрепяне на идеологически логореи, с които е подменяна науката.

Отговори

Георги Маринов

#10 Re: Д-р

2012-12-03 18:51:19

#7: Д-р - Д-р

Мисля, че ясно e написанo в петицията, че казаното важи както за сегашните, така и за бъдещите (и логично и за всички предишни) управялващи, и че проблемите са системни и много дълбоки.

 

Иначе наистина един от основните корени на проблемите с българската наука (и на образованието, а оттам и на обществото ни като цяло) е папагалското повтаряне на зазубрен материал, което е в основата на повечето приемни и изпитни системи като се почне от началното училище та се стигне до ВУЗ-овете. Всеки може да назубри тесте теми, но това изобщо не означава, че е разбрал материала, че има реални познания и разбиране по въпроса, за общи интелектуални способности да не говорим. Не знам дали това датира от преди 1944 (нямам никакви наблюдения по въпроса, но ми е много любопитно да видя ако има някакви източници), след това е ясно - на една тоталитарна система не и трябват население, което да е масово способно да мисли критически и независимо. Абсурдно е у нас примерно биологията да се води разказвателен предмет при положение, че става дума за може би най-епистемологически триковата дисциплина на природните науки, където умението да се проектират експерименти и да се интерпретират данни е от най-висше значение. Естествено като не си виждал друго през живота освен тази система то не е никак лесно да правиш оригинален research. В повечето области трябва известна доза късмет да случиш на учители, които едновременно самите те да са достигнали нужното ниво на интелектуално развитие и да имат смелостта да разчупят шаблона и да те научат да мислиш, с изключение на математиката (може би защото е най-идеологически неутралната дисциплина), която обаче и тя беше разбита в последните години. И все пак такива преподаватели има (или поне имаше доскоро, много вече се пенсионираха) и подписалите това писмо са имали щастието да учат при тях, и има добри, истински учени. Няма спор, че има и страшно много псевдонаука и наука на много ниско ниво, но точно това е целта на това писмо - понеже в момента изглежда фалшивите учени, на които не се налага да хабят много енергия в научна дейност, могат да се посветят изцяло на това да овладеят контрола върху системата, което се очертава окончателно да убие колкото стойностна науката е останала в страната.