За равни права на пушачи и непушачи!

Quoted post

4ik 4irik

#234

2012-11-30 12:10

"Вредата от цигарите не е доказана безспорно" Разбирам, че пушачите се опитвате да омаловажите или опровъргаете вредата от цигарие за да се чувствате самите вие по-спокойни, но дайте да не изопачаваме истината.Дори в текста на петицията се твърди обратното. Вредата не само е доказана, но е и занижена, не е преувеличена както си мислят пушачите. Всеки пушач със стаж над десет години развива хроничен бронхит. Всеки втори дългогодишен пушач развива Емфизем или ХОББ. Виждала съм да правят кардиограма на човек пушил 20-30 години, как не могат да открият сърцето, защото белия му дроб е ужасно разширен. Тютюнопушенето си е един тих убиец, който през цялото време бавно влошава качеството на живот на пушачите. Остатъчният дим от цигарите е изключително вреден, тъй като той не се филтрира, както този който вдишват пушачите. Да не забравяме и това, че вече в цигарите отдавна няма само тютюн, а и много други субстанции, които ги правят много по-вредни от времето когато да речем дядо ми е пушил селски тютюн, живял е на село и е доживял до 100 години. Да, никъде не казвам, че всичко друго е по-малко вредно от пушенето, напротив изгорелите газове са много по-вредни, ГМО е много по-вредно (май и тютюна е генномодифициран), храната с неясен произход също е много вредна.Не може обаче да изтъкваме вредността на тези неща за да оправдаем пушенето, като по-малко вредно. Освен това драги пушачи, вие освен, че пушите, също ядете ГМО и карате коли, нали? Ако има ограничения за движението на коли във връзка с вредата от замърсяването, тогава сигурно пак ще има протести, пак ще има аргументи относно това, че от изгорелите газове има и много по-вредни неща, че държавата също както и от цигарите събира акциз от бензина и дизела, пък го забранява. Ок, пушенето е въпрос на личен избор, тук също бих могла да поспоря, защото едва ли някой сам си е избрал да остане пушач до края на живота си, но приемем че е така.
Относно забраната вече си изказах мнението, че съм съгласна да има някакво помещение в което да се пуши, не да изкарват всички пушачи навън. Проблемът е там, че тя не се спазва,нито сега, нито и във времето, когато действаше частичната забрана. Местата за непушачи бяхя натикани до тоалетните на заведенията, защото нямаше добри отделения и дима се разпространяваше навсякъде. В такситата масово не се спазва, влизала съм в кабинет на лекар, който най демонстративно си пали цигара пред мен докато ми изписва рецептата, пак по време на частичната забрана, която повечето тук искат да се върне. Това е недопустимо-имам предвид пушенето в лекарския кабинет. Дали някой ще го отрече. Нека всеки от вас си спомни дали спазваше забраната, когато беше разрешено да се пуши на определени закрити места, или от време на време излизаше от тези граници и пушеше и на забранените?

Отговори

vera

#235 Re:

2012-11-30 12:29:51

#234: 4ik 4irik -

не зная да ти вярвам ли защото живота показва съвсем друга картинка.възрастни хора по на 70-80 години даже не знаят че пушенето е вредно пушат си и по една две ракийки си позволяват.дядо ми почина на 92 години а пушеше и лула и цигара, а баща ми е вече на 72 никога не е спирал да пуши и никога не е боледувал освен от простуди даже не знае пътя към джипито си. май дявола не е толкова черен колкото го рисуват.а що се касае до офиса ми аз решавам какво да се прави в него моя частна собственост е.на който не му харесва има и други фирми да ходи там.а що се касае до заведенията не е ли истина че студът през зимата може да разсипе здравето на пушачите много по бързо и ефикасно от пушенето.но всичко това е един безмислен спор който не мисля че има смисъл да продължавам всеки да си живее така както му харесва.ако правителството е решило по този начин да си прави предизборен ПИАР аз нямам намерение да участвам в това негово начинание.