Подписка за запазване на обучението от 5-ти до 7-ми клас в МГ

Quoted post


Гост

#880 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-11 20:21

#879: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

По закон училищата (не само МГ) не могат да правят прием на база "проверка на способността", което означавало един изпит. В момента МГ-тата, за да не бъдат уязвими, правят прием на базата на няколко състезания (не изпити - за МОНМ имало разлика между двете) или на база документи (в малките градове).

МОНМ са поели ангажимента в държ.образователни стандарти да разпишат, че бъдещите мат.училища ще могат да приемат след 4-ти клас на база регламент, определен от училищата, включващ резултати от нац., регионални и други състезания. (това, че ще приемат след 4-ти клас ще го пише в закона, а регламента - в стандартите).

Отговори


Гост

#881 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-12 10:43:38

#880: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Регламентът за прием, според мен, би трябвало да се определя от МОМН и да е един и същ за всички училища. Никакъв прием по документи! Който иска прием по документи, да отива в ОУ или СОУ! Състезанията, влизащи в рейтинга, да се провеждат в МГ, с външни квестори, предварително изнесени списъци за настаняване по зали, в залите с четвъртокласници да няма големи ученици. Да се определи (предварително) и някакъв минимален рейтинг, който трябва да постигнат кандидатстващите.  Ако по този начин няма достатъчно кандидати, просто няма да се сформира паралелка. Това ще е и стимул за децата да се трудят повече, ще е гаранция, че в МГ влизат само деца с математически талант. "Пълнежът" изроди много МГ и ги превърна в обикновени училища. Само 3-4 са МГ, които са наистина такива.