Подписка за запазване на обучението от 5-ти до 7-ми клас в МГ

Quoted post


Гост

#504 Re:

2012-02-25 17:44

#500: -

И защо са принудени деца без истинско влечение към математиката да тръсят спасение в МГ? Отговорът е ясен - защото в другите училища нивото е катастрофално. Т.е. колкото и нивото на МГ-тата от малките градове да е под нивото на СМГ например, то пак е най-доброто за конкретната среда. И сега някой иска да ликвидира тези по-добри места та нивото да си бъде катастрофално навсякъде, без изключения.

И дори да е истина, че в малките градове няма достатъчно таланти за да се запълнят няколко паралелки в МГ, решението на този проблем (ако е такъв изобщо) не е ли в атестация на гимназиите, редуциране на паралелките и пр. Защото сега със слабите резултати на едикое си МГ вие аргументирате и затварянето на паралеките 5-7 клас в СМГ. А поне за СМГ няма да се намери кой да каже, че нивото им е ниско, нали? Средният резултат по БЕЛ на изпитите след 7 клас на децата от СМГ е 5,40, а по математика 5,70. И със сигурност без уроци по МАТ. За успехите на СМГ на състезания няма смисъл да пиша.

Факт е, че където и да има МГ, нивото в нея е поне малко по-високо от това на училищата в региона. Защо тогава да се спира нещо, което работи, преди да е намерено какво да го замести?

И ми омръзна да слушам как имало тук или там талантливо дете, което печели медали без да е в МГ и затова МГ били излишни. Е има пък дете, което бие на олимпиадите по АЕ без да учи в ЕГ. Значи ли това, че трябва да се затворят ЕГ-тата?

Отговори


Гост

#507 Re: Re:

2012-02-25 18:06:12

#504: - Re:

Не мисля така. Във всеки голям град си има добри ОУ и СОУ, в които нивото никак не е ниско и средата е добра. Там би трябвало да учат децата, търсещи единствено добра среда и подготовка. Тези деца пречат на развитието на талантливите математици, тъй като не се преподава на нужното ниво точно заради тях. Къде да избягат децата с математически талант? В ЕГ ли?

За СМГ е излишно да се коментира – постиженията на математиците им на национално и международно ниво достатъчно ясно говорят.

И редициране на паралелките в МГ в страната трябва да има, да, но делегираните бюджети? Докато се дават пари за брой деца, така ще е.

В ЕГ няма прием от 5-ти клас, така че примерът ви е неуместен.