Национална кампания за възраждане на библиотеките

Quoted post


Гост

#152 Възраждане на библиотеките

2011-09-28 13:04

Колеги, включвам се отново в дискусията. Подписах Петицията още на 19.09. Тогава гласа си бяха дали 400 души. Днес е 28.09. - гласувалите са едва 1600. Та само библиотекарите в България са повече!Зная че върви и подписка на хартия. Но въпреки това, за да не губим гласове и за да си осигурим по- голяма обществена подкрепа - А НИЕ ОПРЕДЕЛЕНО ИМАМЕ НУЖДА ОТ НЕЯ- искам да споделя своя опит и своите подозрения, че от един e-mail може да бъде регистриран само един човек. Втория, третия - вече са отхвърлени от системата и не се появяват на екрана, т.е. не се включват в бройката! Казвам го за тези колеги, които регистрират гласове чрез електронната поща на библиотеката си. Проверете и се убедете, че наистина е така.Нека не хвърляме гласовете на хората на вятъра! В този момент ние имаме нужда от ШИРОКА ОБЩЕСТВЕНА ПОДКРЕПА! И аз мисля, че можем да я осигурим, защото в населеното място в което живея, аз, само за два часа събрах над 100 подписа на хартия и нито един човек не ми отказа! Значи, подкрепата съществува, само трябва да намерим начин да я регистрираме.
И още нещо. Не зная дали тук му е мястото, но от моята десетгодишна библиотечна практика стигнах до извода, че в много голяма степен, виновна за отлива на млади хора от четенето е нашата образователна система.Тук визирам списъците за извънкласно четене, които децата получават още в РАННА училищна възраст. Погледнете ги: дете в четвърти-пети клас трябва да прочете разказите на Вазов,например. Но Вазов не е писал своите разкази за деца! Те неслучайно се изучават чак в единайсти клас! Но в неговото творчество има и няколко разказа, които могат да бъдат разбрани и от деца. Например "Апостолът в премеждие". Да, но в списъка е написано "Ив. Вазов - Разкази". И прилежното дете, което е дошло в библиотеката за книжка, взема и започва да чете наред. И естествено, то нищо не разбира, защото разказите на Вазов съвсем не са детски четива. Какво следва от всичко това? - То захвърля книгата с възгласа "Скучна е!" и повече никога няма да посегне към нея! Тази книга е вече осъдена! Осъдени са и разказите на Елин Пелин , на Йовков, защото в списъците не е посочено конкретното произведение,което ще се изучава, а само обобщаващото "разкази".
Всичко това отблъсква малките читатели от книгата. Не може да им се препоръчват неща, неподходящи за възрастта им! Да не говорим за архаичния език, който определено се нуждае от осъвременяване /колкото и кощунствено да звучи!/ Никой не чете нещо, което не разбира! / например "Маминото детенце", с което дори и аз не мога да се справя/. Все едно, да четеш Дан Браун на шведски!
Колеги, как мислите?

Отговори


Гост

#160 Re: Възраждане на библиотеките

2011-09-28 23:17:43

#152: - Възраждане на библиотеките

Наистина, немалко хора нямат интернет и не могат да гласуват онлайн, а биха подкрепили петицията. Затова ще е добре подписите им да се събират на хартия. От библиотечната асоциация бяха писали, че очакват хартиени подписки. Трябва да съберем хиляди подписи и да покажем, че сме единни в исканията си и че ни подкрепя обществото. Петицията е адресирана до Бойко Борисов, който със сигурност не знае какъв е халът на библиотеките. Със сигурност няма и кой да го информира. Чиновниците по министерствата няма да си мръднат пръста, ако няма обществен натиск. Практиката у нас досега го доказва.