В подкрепа на Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"

Quoted post


Гост

#21 Re:

2015-02-13 15:15

#9: четящ -  

 Отговарям Ви по въпроса за "ваканцията". Това не е период на отпуски за работещите в Библиотеката. Това е времето за подреждане на фондовете, проверка на фондовете и ремонтни работи по и в самата сграда. Когато работим с читатели не можем да правим тези дейности. Това се прави ежегодно вече няколко десетилетия.

 

Отговори

четящ

#22 Re: Re:

2015-02-13 16:03:47

#21: - Re:  

Затова настоявам, че проблемът е организационен - доколкото същите нужди имат всички големи библиотеки, а в същото време не прекъсват работата си. Следователно има начин това да бъде избегнато. Може би е редно да бъдат проведени проучвания и консултации с други библиотеки.

Работното време на библиотеките с добра репутация често завършва през нощта - има и денонощни библиотеки. Това също е сериозен въпрос.

Абонаментите за всички престижни бази данни са ултимативно важни аз всяка една значителна библиотека.

Попълването на идеологически селекционирания фонд през времето от 1945 - до 1989 г. е още един проблем, който може да се реши. Европейските библиотеки непрестанно прочистват фондовете си и ако имаше добро желание тези непълноти щяха да бъдат попълнени.

Не е ясен принципът, по който се закупуват книги - провеждат ли се консултации със всички научни направления или се разчита на вътрешни експерти?

Всичко това може да бъде подобрено, ако има инициатива от обществеността. Но тъй като библиотеката е много, много бедна повечето учени предпочитат да положат усилия да осигурят престоя си в страни, които разполагат с богат книжен фонд, отколкото да работят за твърде несигурната кауза на Националната библиотека. Това затваря кръга на нашето библиотечно безобразие.

Мара Простата

#47 Re: Re:

2015-02-15 15:35:37

#21: - Re:  

 Това, че вече няколко десетилетия през лятото библиотеката не работи за цял месец, не е аргумент за ползата от това мероприятие. А читателите не ги грее дали служителите са в отпуска или не са през това време.