Не на премахването на Информатиката и ИТ в средното образование

Quoted post

С.Златанов
Гост

#25

2013-12-11 13:16

Подкрепям петицията изцяло, но не се учудвам на поредния опит на т.нар. "управленци" да съботират българското образование.

Премахването на Информатиката от средното образование не се случва за първи път. По възрастните от учителите вероятно ще си припомнят, че Информатика се изучава не от 20 години, а от 27 години. Информатика в средния курс се изучаваше от 1986 година, някъде до 1990,1991 г., когато бе премахната като общообразователен учебен предмет. По-късно информатиката и ИТ бяха възстановени и разширени.


Преди не много години същите дами и господа бяха тръгнали да закриват професионалното образование, днес е повече от явно, че професионално образование е необходимо.


Същото ще се случи с Информатиката и ИТ. Само след няколко години ще бъде отчетена грешка, отново ще бъдат върнати часовете, отново ще бъде градена база, отново ще се вдига шум, отчита дейност. Ние българите като, че ли сме орисани да правим всичко по няколко пъти, по трудния начин. Не съм присъствал на организираните от МОН публични обсъждания, но знам, че представителите на министерството са били некомпетентни ( меко казано) и не са взели в предвид становището на редовия учител. Явно на "управленците" ( които и да са те ) не им трябват образовани хора, със знания и умения в областта на информатиката и ИТ. Жалко.

Не съм евро-скептик, но ми се струва, че и на обединена Европа, не и трябват конкурентно способни българи.

Отговори


Гост

#83 Re:

2014-01-10 14:17:04

#25: С.Златанов -

Позволявам си отново да направя коментар.

Ние си протестираме за премахването на Информатиката и ИТ от средния курс, а министърката ( и чиновниците край нея) са решили да действат още по-кардинално - ДА ПРЕМАХНАТ ИЗЦЯЛО СРЕДНИЯ КУРС.

Как ? Словоблудстват на тема "Дуално обучение" ( или там как му викат), но по-лошото е, че могат и да го въведат. Учениците щели да учат 2 дни и 3 да работят. Не знам в министерството вярват ли си, защото аз не.

За всичко си има време: за учене, за работа, за любов....   Но ученето е най-ефективно до определена възраст, след това става значително по-трудно.