Не на премахването на Информатиката и ИТ в средното образование

Quoted post

Също учител

#12

2013-12-10 18:58

Ако говорите за информационните технологии 5-7 клас, ще се съглася до известна степен. Преподавам на ученици в гимназиален етап - повечето идват слабо подготвени, с нагласата, че това са часове "за отдих". Остават много изненадани, когато им се налага да учат по информатика и ИТ също толкова сериозно и упорито както по математика, български език или история например. След като проумеят това, те наистина придобиват знания, които са им нужни в живота. Една моя бивша ученичка ми каза: "Госпожо, работя точно с нещата, на които Вие ме научихте!" Ето точно затова не бива да намаляват часовете по ИТ, а да ги увеличат! Да, не всеки ще стане програмист, но има деца, които точно в тази възраст се впечатляват от информатиката и решават да се посветят на програмирането. Държа да подчертая, че не работя в математическа гимназия, нито с паралелки с такава насоченост.
А кой информатик отива да работи в училище - точно този, който е учил 4-5 години за учител по информатика и информационни технологии и иска да работи по специалността си. Учител по информатика не е еквивалентно на програмист, все пак. Да, има много колеги с преквалификация. Но това не е проблем ако подхождат сериозно към предмета. А добри и лоши учители има по всички предмети.

Отговори


Гост

#75 Re:

2014-01-06 19:12:56

#12: Също учител -

Напълно съм съгласна с горенаписаният коментар! Игрите по ИТ се провеждат в долния курс, наистина учениците идват неподготвени. И ние учителите от 8 до 12 клас трябва да учим учениците на материала, който трябва да се учи в 5-8 клас. За жалост това е истината и колегите да не се обиждат от истината, а да се стегнат и да работят. Наша работа е да доразвием ученото по долу, но уви не се получава, тъй като нищо не е било взето като материал преди това. Така, че нека всички да си свършим работата както трябва, иначе децата ни ще бъдат компютърно неграмотни. Часовете по ИТ не са само презентации, игри, интернет и работа с paint, а много други неща!!!