Не на премахването на Информатиката и ИТ в средното образование

Quoted post

Учител

#5

2013-12-10 16:32

Какво се случва в момента в часовете по информатика и информационно технологии?!? Масово се гледа порно, играе се на игри и се разглеждат социалните мрежи. От къде идва този проблем - от това че 90% от учителите по информатика и информационни технологии са абсолютно некомпетентни да преподават тези учебни предмети. Докато не се намерят колеги, които да преподават качествено и тези учебни часове да се водят на ниво, и бройката часове в момента е много. Гореспоменатите умения учениците и сами в къщи си ги придобиват!!!

Отговори

Петя

#7 Re:

2013-12-10 17:44:18

#5: Учител -

Извинявайте много, ама за некомпетентни учители си има директори и инспектори. А има и такива луди като мен, които постоянно карат учениците да работят и повярвайте ми, много ги марзи да мислят,а информатиката поне на това може да ги научи.

Учител по ИТ и Информатика

#9 Re:

2013-12-10 17:59:16

#5: Учител -

Това е много тенденциозно и необоснованомнение! Учениците не знаят изобщо необходимото за бързо и компетентно справяне със поставена практическа задача! Ние създаваме умения и компетенции, които ще се надграждат цял живот! А наистина има некомпетентни учители пи Информатика и ИТ, защото са назначени хора без необходимата квалификация или се допълват часове на колегите по Математика, които не могат да предават добре предмета ИТ.

учител

#15 Re:

2013-12-10 21:20:04

#5: Учител -

Колега (Учител - 5), задръжте топката.... Така лесно е да плюеш, когато си анонимен... Ако влезете в час по ИТ ще се убедите колко много не им достига на учениците в познанията им по ИТ. Стига вече с този мит, че учениците знаят повече от учителите. Това не е истина. И ако някой Ви е крив то не са учителите по ИТ (най-вероятно). Това което казваш за протичането на часоветепо ИТ първо не е вярно, второ може да се отнесе за всеки друг час ползвайки телефони, таблети  и др.


Гост

#21 Re:

2013-12-11 09:17:11

#5: Учител -

Такова събщение може да го напише некомпетентен учител едва завършил с 3 с преписване или други начини, който не познава клавиатурата на компютъра и не знае, че има такова нещо по света. По вашата логика да върнем децата в килийното училище и да ги учим как се пише на пясък. Информационните технологии са абсолютно задължителни в средното образование най-малкото за да могат да си напишат молба. Според мен достатъчно затъпяха учениците от всевъзможните "реформи", т.е. разграждане на образованието, като се започне от 1 клас. Не е ли по-добре да се върне предишното 11 класно образование, съобразено разбира се с новите технологии, т.е. информационните технологии и единни учебници за съответния клас за цялата страна. Стига с тези "експрименти". Стига с тези делигирани бюджети. Стига с тези олигофренски изпълнения.


Гост

#32 Re: Хайде като ние учителите сме некомпетенти, да вземем да си ходим.

2013-12-11 17:57:46

#5: Учител -

А пък учениците, а и на хората не им трябва да правят разлика между save и save as за да велезнат в jobs.bg и да си намерят каквато и да е ниско платена работа, та дори и това да е работата "Учител". На кой му пука, та те управниците знаят само да си отварят e-mail-a, който някой им е направил и си мислят, че са постигнали върхът на технологиите, та защо им е на учениците да учат Информационни технологии. Щом това е предмет за зъпълване на норматив на учител по трудово или някакаква друга специалност, какво изобщо да говорим за образование. Да правят каквото щат....и така докато не останат учители-специалисти не само по информатика и информационни технологии, но и по математика. Няма какво да се лъжим колеги. Тези предмети искат МИСЛЕНЕ, а главната стратегия на управниците през последните 20 години, а и за напред е да произвежда ХОРА, работници, които не мислят, а и не се налага да мислят. Просто трябва да правят каквото им се каже. Останалите малко качествени - само 10%., както казвате колега....а бе да си ХОДЯТ. На никой не му трябва качество, а само да се говори за него и да си го иска, ако може БЕЗ ПАРИ.

Това е положението. Не само часовете ще намаляват по предмета, ами ще дойде време и този предмет ще изчезне, докато ОНЕЗИ, от които зависи са си същите.

Радослав Панев

#38 Re:

2013-12-12 12:22:15

#5: Учител -

Гледат порно и социални мрежи...всичко това може да се филтрира ..и няма да гледат.

Не съм съгласен да се маха информатиката от часовете трябва и да се увеличат. В 21 век, някак не приемам хора да не могат да напишат mail, молба за работа и дорив автобиографията си. Игрите, скайпа и социалните мрежи не могат да не научат как се форматира текст в word и как се прави таблица. А това са все елементарни неща, даже много елемнтарни неща....Ако се премахне информатиката ...тогава какво...да очакваме нов бизнес в България...писане на молби за работа, автобиография, форматиране на текст.

П.П. Това са глупости. 21 век сме..всичко е комютри и ще става все по-компютъризирано

Sunylaz

#42 Re:

2013-12-13 06:49:42

#5: Учител -  

 Това не е вярно. МОже някъде да се среща, но е изключение и не е масово. Масово се перподава И и ИТ по ЗП по УП и учениците наистина научават. Трябва обучението да е модулно, а не спираловидно.


Гост

#43 Re:

2013-12-13 13:56:21

#5: Учител -

Аз искам детето ми да бъде компьтърно грамотно в заобикалящия ни компьтърен свят.Тези умения не се придобиват в къщи както твърдите,а в училище.Ако Вие гледате само порно на компьтъра сте много,много зле.Съчувствам ви.Моето дете се научи да работи на word,excel и други продукти точно в часовете по информатика и инф.технологии.Вие сте много ограничена и с извинение тъпа жена, която наистина няма място в училище.

учител по информатика

#50 Re:

2013-12-14 07:48:36

#5: Учител -

Колега, интересно ми е Вие каква учебна дисциплина преподавате и къде, за да си изградите толкова категорично мнение против часовете по информатика и информационни технологии. Във всяка професия има добри и некадърни специалисти. Не можем да зачеркнем обучението по компютри в средния курс, защото има недобросъвестни учители. Точно обратното - трябва да се обновят учебните програми и  да се заложат нови качествени показатели и критерии за подбор на кадри. А относно това как учениците сами си придобиват знанията вкъщи можем да напишем още много... Бих попитала, порносайтовете за които говорите и игрите, които децата играят - как мислите  дали не са придобили тези свои умения вкъщи?


Гост

#58 Re:

2013-12-15 16:10:18

#5: Учител -

Колега виждам, че сте лаик в ИТ!!!

1. За Интернет сайтове има такива "филтриращи програми и инструменти", че името си няма да може да видите, а комо ли порно и подобни на тях сайтове.

2. Когато бяха създадени преди години компютърните кабинети и Интернета беше безплатен за училищата, те се управляваха от сървърите на МОН, но за съжаление парите свършиха и това се разпадна.

3. Аз съм един от тези, които участваха в  създаването на първите компютърни кабинети през 1986г. и сега се радвам да срещна мои ученици - програмисти, администратори на компютърни системи и т.н., които знаят много повече от мен, но казват, че аз съм "виновника" за това.

4. Помнете колеги: "Добрия учител е този, на който учениците му знаят повече от него!"


Гост

#66 Re:

2013-12-17 08:50:51

#5: Учител -

Вие сте за съжалени. Ограничена, неграмотна "личност".Явно нищо друго освен секс не ви касае.Съболезнования

Отговор

#118 Re:

2015-11-05 21:15:38

#5: Учител -  

 Ако вашите ученици гледат порно - то вината е най-вероятно във Вас! Но те не са представителна извадка!