Срещу монопола на електроразпределителното дружество EVN

Quoted post

СГ

#67 ОТНОСНО ОТЧЕТА НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА ПО ТАРИФИ

2013-03-05 11:47

МНЕНИЕ ОТНОСНО ОТЧЕТА НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА ПО ТАРИФИ
(дневна, нощтна и върхова)
Повече от месец се коментират завишените сметки за консумираната ел.енергия от частните абонати и фирмите.
Изнесе се достатъчна информация относно точността на отчитане на консумираната ел.енергия с помощтта на електромерите, собственост на съответните ЕРП-та.
Относно сертификацията, поддръжката, контрола, снемането на показанията на електромерите и качеството на електроенергията имам определени резерви, които съвпадат с мненията на протестиращите и голяма част от специалистите за възможни спекулации от страна на доставчиците на услугата.
Електромерите отчитат консумираната енергия в kWh.
Бих искал като специалист в областта на енергетиката да обърна внимание на следния факт относно отчитането на ел.енергията с помощтта на „двойно-„ и „тройно-” тарифните електромери.
„Сортиране” на консумираната Ел.енергия по тарифи се извършва с помощтта на тъй наречените тарифни часовници и броячи за съответната тарифа. Една част от тях са вградени в новите електомери, друга част се командват дистанционно, трета част са инсталирани в съответното табло на абонатите (голяма част от тях са електромеханични, турско производство със съмнително качество, без пломби и вероятно без необходимите сертификати и проверки като средство за търговия, с възможност за нерегламентиран достъп).
Наблюденията, които имам са, че часовниците общо взето „изостават” от стандартното време за часовия пояс +2 GMT-средно гринуичко време за Р.България. Много граждани и собсвеници на фирми си мислят, че могат да икономисат средства възползвайки се от разликата в цените по тарифи, но какво става ако часовниците на електромерите са с други нстройки, различаващи се от общо приетото време?
Какво става, ако абонатът в 22:00(при зимно часово време) си включи пералнята, бойлера, отоплението и т.н., а електромерът си превключи тарифата след 10, 15 мин. ...или след няколко часа?
Кой ще ми гарантира, че монополът няма да изкомандва „удобната” тарифа при електромерите с дистанционно управление докато абонатът си спи спокойно в нощните часове?
Мога да докажа с числен пример при отчета на „моя” електромер и съответната фактура при изоставане на часовника на електромера с 1h и 9min и обща сметка от 180 лева/месец, че съм ощетен с 9 лв. (това е частен пример).
Какво става с „частните примери” на примерно 4 милиона абонати?
Нека всеки абонат провери „своя” си часовник.

Отговори


Гост

#84 Re: ОТНОСНО ОТЧЕТА НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА ПО ТАРИФИ

2015-04-10 17:54:07