За равни права на пушачи и непушачи!

4ik 4irik

/ #163 Re: Re за равни права на пушачи и непушачи

2012-11-20 13:55

#150: яна сидерова - Re за равни права на пушачи и непушачи 

 Те са се погрижили мила. Погрижили са се тютневите компании като са успели да пропагандират пушенето, като нещо което е "страхотно", нещо невероятно, модерно, признак за мъжество и т.н  (тук имам предвит онези времена в 70-те години на миналия век, когато беше на мода да се пуши). Погрижили са се чрез химични добавки, освен никотина да направят толкова пристрастяващи цигарите, че човек попаднал веднъж в капана им да си остане там до края на живота си. Не е ли супер, а? О, забравих, че на пушачите цигарите им доставят удоволствие???????????????? Хм странно дали първата цигара в живота им  е била приятна, едва ли. Със сигурност е била неприятна, задушаваща и миризлива, но тя е била ключа към никотинавата зависимост. Зависимост заради която пушачите са готови да се лишат от храна,само и само да могат да  пушат, понякога са готови да отидат посред нощ до денонощтния магазин, защото нямат цигари, а зверски им се пуши, готови са ако ще и цената на цигарите стане  20 лева  да лишават себе си и децата си от други важни и необходими неща само и само да имат пари за цигари. Не съм ли права? Сигурна съм че всеки пушач е изпадал кой в по-малка , кой в по-голяма степен в подобна ситуация. И сега какво-пълните хазната с акцизи, при положение, че себестойността на една кутия цигари е около 0,60 ст, другите 4 лева са акциз, и видиш ли забраняват ви да пушите в заведенията?! Наистина глупаво и с право пушачите руптаят.Пък и е ясно, че със или без забрана пушачите ще продължават да пушат, защото капанът е до живот. Ще си пушат , ще пълнят хазната, ще си се тровят  при това  напълно доброволно, защитавайки зависимостта  с оправданието, че всичко е толкова вредно вече, че едва ли не цигарите са  капка в морето. До тук добре, но дали пушачите осъзнават в каква заблуда са . Хора съвсем добронамерено се опитвам да ви кажа, че имате нужда от помощ, без да се опитвам да ви налагам мнението си за правилно, в случай, че някой е разбрал погрешно. Да, Закона е дискриминация, спрямо вас защото никой в тази държава няма интерес да спрете да пушите. Ако имаше интерес това да стане щаха да финансират терапии и програми за отказване от тютюнопушенето.

Целта на Закона е да  защитатава правата на непушачите. Непушачите, които до сега толкова години бяха свикнали да ги опушват навсякъде-на работното място, в кафенето, в ресторанта, в бара. Непушачите, които за да не нарушат комфорта на приятелите си влизаха в салона за пушачи когато действаше разделителният режим в заведенията.

  Ако тази забрана отпадне това ще продължи. Нормата обаче са непушачите, които не правят нищо с което да нарушават спокойствието на останалите за разлика от пушачите които от своя страна мислят, че са в правото си. Е, да но нали свободата на един свършва там, където започва свободата на другия!