Подписка за запазване на обучението от 5-ти до 7-ми клас в МГ


Гост

/ #868 Re: Re:

2012-03-11 14:01

#865: - Re:

Не, хората искат да "коват" закони, без да имат нужната компетенция.

Освен това, доколкото разбрах, приемът се запазва, а се променя само името на гимназиите.

Не може да се угоди на всички – един иска прием, друг – не. Аргументи имат всички уж. Аз пък искам всички МГ, носещи имена като "Иван Вазов", "Гео Милев"... да се преименуват с имена на видни български математици. Моите уважения към горе изброените, но какво общо имат те с математиката? Все едно училище по изкуствата да бъде наречено на акад. Любен Чакалов или акад. Н. Обрешков.

Кажат ви: "Ще се запази приема, ще се промени само името", защо пък ще се променяло името. Май сте като малките деца – да стане на тяхната, пък дали е правилно, не е важно. Какво значение има как ще се казва едно училище? Едни започнаха да учат в техникуми, завършиха професионални гимназии. И какво от това? Това не им е попречило с нищо. При кандидатстване в университет някой да се интересува от това къде си завършил? Гледат ти хората оценките от дипломата и ДЗИ (или изпита) – за България. Има студенти, завършили СОУ с по-висок приемен бал от някои, завършили МГ. В чужбина не ги интересува МГ или СМУ си завършил, ГПЧЕ или ЕГ – Тойфел (и САТ за САЩ) с висок резултат и .... това е... Пари за такси и издръжка да имаш.

Ако на някой не му харесва да учи в математическо училище, да отиде в МГ след 7-ми клас. Такива ще има поне 7 в страната – толкова май сега нямат прием от 5-ти клас. Като прибавим и НПМГ, стават осем – достатъчно голям избор. Програмите, по които се обучават учениците, са едни и същи. Прехвърляне може да стане и в по-горен клас на гимназията, тъй като се освобождават места по време на учебната година. Но, според мен, не е важно дали училището ще е МГ или СМУ, а качеството на подготовката в него. Какво като в някой си град има МГ, като на випуск имат по не повече от 1-2 добри математици със знания за МГ. Какво като учиш в СМУ, като се представяш на ниво на олимпиади и състезания?

Избор има!!! Каквото и решение да се вземе, избор има! Е, винаги ще има недоволни, че не е на тяхната, но...