Срещу закриването на метеорологичната станция на връх Мусала

ОтКухнята

/ #7

2016-10-05 14:50

Няма да коментирам злобата на абсолютно незапознати с работата в НИМХ хора. Проблема е злобата на тези, които са запознати, но умишлено заблуждават другите, или тези, които биха могли да са запознати, но не искат и вярват само на онова, което си мислят, че знаят.

Това е оперативна заповед, която има за цел единствено да гарантира правилно разпределение на оскъдните ресурси на института. Що се отнася до станциите, това са климатични станции, разпръснати по цялата територия на страната, почти всички в малки населени места (села), които все повече се обезлюдяват. В тях работят основно възрастни хора и когато някой от тях се откаже поради твърде напреднала възраст или просто почине, често се оказва, че няма кой да поеме тази дейност. На някои места, дори и да има кой да работи, не може да се намери подходящо място (а то трябва да отговаря поне приблизително на определени условия, в това число и да е защитено от вандали) за разполагане на метеорологичната площадка. Така някои от станциите се „самозакриват". 

Освен това тази мрежа от климатични станции има нужда от оптимизиране. Една климатична станция трябва да бъде представителна за район 30-50 км около нея. В момента има климатични станции, които са на 10 км една от друга, а в същото време има райони, които не са обхванати от мрежата. Оптимизирането означава да се закрият някои станции и да се открият нови, за да бъде равномерно обхваната цялата територия на страната. И става дума не за половината климатични станции, а за около 24% от тях, които основно да се преразпределят, а не закрият. Естествено някои може да отпаднат, ако експертите, натоварени да решат тази задача преценят, че са излишни. Това не се решава еднолично от Директора на НИМХ. Списъкът на станциите към тази заповед от снимката е на станциите, които именно поради дълъг ред от наблюдения, подходящо разположение и значимост за определяне на климата в България, ще бъдат запазени на същите места - 53 станции. Към тях трябва да се добавят и синоптичните станции, в които се правят и климатични наблюдения и които също не се закриват.