За незабавната оставка на Министър Петър Москов


Гост

/ #194

2016-03-31 05:17

Преди да да предприеме каквито и да е други мерки за спиране източването на НЗОК, Москов трябва да спре източването на резерва на НЗОК от държавата и да потърси вече източените 1 милиард и 508 милиона лева НАШИ пари.
През октомври 2010г бяха източени 1 400 милиона лева, а през декември 2012 - 108 милиона.
Сега правителството върти-сучи, според него събираните от вноски средства били малко и това налагало реформи.
Здравните вноски започнаха да се събират на 1.4.2000г. До октомври 2010г, за 10 години и половина като резерв на НЗОК са събрани 1 милиард и 400 милиона. В последните 3 години в края на годината редовно слушаме как не достигали по 100 милиона на месец за последните 2 или 3 месеца от годината.
Какво излиза? Че за 10 години ние сме събрали в резерва на НЗОК резерв за около една година. Плюс това в началото на тия 10 години НЗОК изхарчи много средства за ремонт на сгради, за купуване на луксозни возила и пр. А в края на ти 10 години и половина ни удари и финансовата криза и бяха намалени постъпленията, понеже много хора останаха без работа.
Истинската реформа би била да се ликвидира НЗОК в края на годината, когато така и така няма средства и с нейните активи да е основе ДЪРЖАВНО ЗДРАВНО-ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО.
В него всеки пациент да си има лична застрахователна полица и тя да определя личният му здравен бюджет.
Само че като търговско дружество държавата вече няма да може да източва финансите му.
Като се обособят отделните полици на осигурените, те да имат право да ги завещават, наследяват, да подаряват суми за лечение на свои близки, но САМО за лечение и САМО в рамките на дружеството.
Така ако единият съпруг почине, другият да може да ползва набраните от него средства, родители да могат да прехвърлят суми за лечение на децата им или синове, дъщери, братя, сестри да прехвърлят суми за скъпоструващо лечение ( примерно ендопротеза)
Застрахователното дружество естествено трябва да печели. За целта на следващ етап да поеме снабдяването с лекарства и помощните средства ( пирони, щифтове за ортопедична дейност и пр)
Така няма да има и злоупотреби, понеже дружеството няма да има как да краде от себе си.