Национална кампания за възраждане на библиотеките


Гост

/ #206 Re:

2011-10-03 12:56

#205: дедо пене -

Дедо Пене,

Явно нищо не разбирате от книгоиздаване и хабер нямате от това какво се търси от българските читатели, а и не само от българските.

Първо, за издателите е в пъти по-евтино да издават електронни книги, а не хартиени - няма хартия, няма печат, няма складове, няма бусове, няма заплати за шофьори, за склададжийки, няма наеми, няма режийни за ток и т.н. Не издателите са тези, които ще загубят от липсата на хартиени книги, а производителите на хартия и печатниците. И хилядите работници, заети в печатарството.

Оказва се обаче, че ще загубят и по-голямата част от читателите, защото през 2010 г. търсенето на електронни книги в Германия е 0.5%  от читателското търсене, в Япония - 1%, а в Щатите - три.  А там електронни книги - дал Господ... Търсенето на електронни книги в България (такива, ако не знаете, има) е още по-малко. Какво да правят останалите, които не са "просветени" като Вас. И тях ли ще ги поучавате? Да ги лишим от възможността да четат ли? Или и тук важи поговорката "Видяла жабата...".

Още нещо - в света България има имидж на пиратска държава и това кара много чужди носители на права да се въздържат от продажби на електронни права за България.

И още нещо - покрай историите и истериите около "Читанка" беше направено проучване на тези, които апелират за електронни книги. Оказа се, че малцина от тях въобще са прочели докрая една книга в този сайт. Т.е. посещенията в сайта не са равни на прочитанията. За какво говорим тогава?

Ние, издателите, сме за електронната книга, но и за хартиената, колкото и да ни струва тя! Читателят е този, който трябва да реши какво иска да чете и как иска да го чете. Ние се съобразяваме с неговото търсене. А библиотекарят е човекът, който познава населението на района, който обслужва, познава неговите нагласи и желания. Той ще реши дали да купи нещо и какво да купи. Голяма част от библиотеките вече са компютъризирани и биха могли да си заявят електронни книги. Решението е тяхно! Ние, за разлика от Вас, Дедо Пене, нито ги поучаваме, нито ги назидаваме. Ние вярваме в тяхната компетентност.

 

Издател