ПРИЗИВ -подкрепа ЗА ВРЪЩАНЕ ТВОРЧЕСКАТА БАЗА "СВ.КИРИК" на АРХИТЕКТИТЕ


Гост

/ #30

2015-02-03 10:16

Единственият случай, описан в Новия Завет, когато Исус Христос, проявява гняв и се саморазправя с виновните, е изгонването на търговците от Храма. Следователно, дори изповядваната от християнството основна догма, че всичко е простимо и може да се преодолее с разум, диалог и любов, не се отнася за базбожното овладяване на Храма от сребролюбците.
Ние, българските архитекти, не само изградихме от пепелта нов обществен център за познание, диалог, духовно и професионално израстване, не само майсторите подчиниха творческите си фантазии на традициите на Възрожденската българска архитектура, но и запазихме Храма в центъра на комплекса, както повелява традицията и почитта към Бога и духовното начало.

Ако пловдивските търговци в раса, имат желание да изпълнят мисията си на пазители на православието и Българската църква, то нека им предложим да възстановят първоначалния параклис и място за поклонение към Свети Кирик и Света Юлита. Това свято масто е малко над творческата база на Съюза на Архитектите, нагоре по склона и всъщност там е възникнала монашеската обител.

Арх. Кристиян Миленов