Да спасим последната българска теснолинейка от закриване!


Гост

/ #264

2015-01-06 15:50

Здравейте, аз съм Анета Груйчева търговско-икономическия съветник на България в посолството в Берн, Швейцария. Попаднах на Вашата петиция за спасяване на теснолинейката Септември- Добринище и бих желала да Ви информирам, че по инициатива на Посолството на България в Швейцария в  края на 2013г. бе установен контакт между нашето министерство на транспорта и БДЖ и  Zentralbahn AG, една от регионалните швейцарски железници, работеща на територията на Кантон Люцерн, Кантон характеризиращ се със своята туристическа атрактивност на територията на който се намират също теснолинейни железници, ползвани за пътнически, товаро-превозни и туристически цели.
Замисълът  на установения контакт бе българската страна да ползва добър опит и практика именно във възстановяването и развитието на теснолинейката Септември-Добринище и то в посока не само като важен транспортен участък, но и  като туристическа дестинация и да се развие една цялостна концепция за икономическото развитие на този регион.
През 2014г. бяха вече осъществени посещения на българска делегация в Швейцария както и на делегация на Zentralbahn AG, водена лично от изпълнителния директор на дружеството в България.Швейцарската делегация пътува с теснолинейката Септември- Добринище, посети и Банско, където бяха проведени разговори с кмета на града и кметове на други населени места от региона както и с представители на местния туристически бизнес, който би следвало активно да се включи и участва в една такава инициатива.
Към момента има заявена готовност и от новите ръководство на БДЖ и на Министерство на транспорта, работата по осъществяване на един такъв проект, със съдействие на швейцарската страна, да продължи и да се реализира по швейцарски модел.