Сталинският "Альоша" или културна сцена на Тройката в Бургас

Алекс-34

/ #88

2014-02-25 18:45

Аз съм свидетел на историята за осъществяването на този "паметник". През 1944г бях на 10 години и помня всичко. Около началото на 1945г една рота съветски войници заеха германски военни складове в местността "Капчето" на 8-10 км южно от Бургас. Само ден-два след това се обяви, че 20 и няколко червеноармейци са загинали "за нашата свобода" охранявайки Склад "Капчето" и бе обявен ден за тяхното погребение. В същност те били намерили няколко бидона немски денатуриран спирт и цяла нощ са се наливали с тази отрова.
На другия ден по главната улица премина колона от автомобили с червни ковчези и гражданството беше изведено да изпрати героите.
Тъй-като на другарите им липсваше фантазия, решиха да демонтират паметника на руските освободители от 1876г (който се намираше в двора на Мъжката гимназия - на ул. Пиротска) и да го пренесат в края на града. На негово място издигнаха един скромен монумент на Червената армия от бетон и русенски камък.
Междувременно, след година-две този паметник беше взривен от горянина "Златното зъбче". Ние живеехме само на 100 м. от там и чухме среднощната експлозия.
За да измият срама пред СССР че не са опазили тази светиня, другарите издигнаха огромен обелиск насред "Тройката" за чудо и приказ и 45 години благодарното гражданство слушаше речи и поднасяше венци на освободителите.
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТ!!