Жилища за младите семейства

Илиян Пламенов

/ #11 Re:

2011-07-09 17:09

#9: -  

Текстът относно изискването за постоянен адрес е гаранция за сериозността на намеренията на младото семейство да живеят в избраното от тях населено място. Това е аргумент пред държавните институции при искане на планираната държавна гаранция по жилищен кредит.

Не става въпрос да живеете при вашите родители в провинцията. Просто е необходимо да имате регистрация по постоянен адрес в населено място, където живеете. Във Вашия случай - в София. Съгласно Закона за гражданската регистрация "постоянен адрес е адресът в населеното място, което лицето избира да бъде вписано в регистъра на населението." (чл. 93., ал. 1). Както и "заявлението за промяна на постоянен адрес се подава в общината или кметството, където лицето избира да бъде вписано в регистъра за населението." (чл. 98, ал. 1).

Освен това имайте предвид, че има законово изискване към лицата относно регистрацията по настоящ адрес - "всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес." (чл. 99, ал. 1). В закона е разписана и санкция в този случай - "когато нарушението е извършено от граждани, глобата е от 50 до 300 лв." (чл. 116, ал. 2).