Не на премахването на Информатиката и ИТ в средното образование


Гост

/ #1

2013-12-27 16:13

Така и не разбрах, кой реши,че предмета "Информатика" трябва напълно да отпадне. Предположение : Някой "умник" от "Брюксел" диктува това, защото нашите деца се класират на първите места по международни олимпиади и се страхува, че Ние (Българите)ще превземем този сектор.
Пак същите "умни" хора от нашите министерства преди време решиха, че предмета "Дескриптивна геометрия" трябва да отпадне от обучението на учениците в "Професионалните гимназии по строителство". Други примери нама да давам. Въобще всяка промяна има една цел - обучението да се сведе до "четене" и "писане" и творческото развитие на личността да се оформя в часовете по СИП и ЗИП.
Питам : 1) Защо нашите деца кандидатстват за определени специалности в професионалните гимназии, в т.ч.включвам и математическите (друг въпрос е защо се наричат така, а не "техникуми"), а след това им се предлагат часове по ЗИП и СИП. Моето скромно мнение е : С посочването на специалнист ученика (личнистта) е избрал и посочил своето направление за развитие и учебния план по съответната специалност трябва да е наситен с предмети обогатяващи тази специалност. Да се премахнат часовете по ЗИП и СИП. Да се наситят учебните планове с предмети по специалността, а за "всестранното развитие" да търси приложението и внедряването (средства за целево финансиране) на извънкласни форми като кръжоци, клубове по интереси и др.
Аналогично на горното питам 2) : Къде, ако не в математическите гимназии трябва да се изучават предметите "Информатика" и "Информационни технологии" ? Нали ако премахнем това разликата с хуманитарните гимназии ще бъде в броя на часовете за чуждоезиково обучение и вида на езика.
Трето и последно : Обръщам се към "умните" глави в министерството - Не разбирате ли, че ако продължавате да вървите в тази посока ("да изпълнявате нечии нареждания") следващите указания ще бъдат : За изпълнение на директивата "Здрав дух в здраво тяло" е време да въведете предимство при прием на ученици след ... клас за младежи и девойки от отборите по "ръгби", "футбол", "баскетбол", "мажоретни състави" и т.н.
Много Ви моля, мислете, мислете и пак мислете, не осакатявайте нацията.
инж. Любомир Димитров (със скромен принос в учителската професия - горен курс)