ЗА НЕЗАВИСИМ ЛЕВ, РАБОТЕЩ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА

валутко валутков

/ #23 нещо има разминаване

2013-08-12 05:58

Националната парична единица е законно, общоприето платежно средство в рамките на националната икономика. Когато икономическите отношения надхвърлят националните граници, тогава се налага тя да бъде съпоставена и превърната във валутата на друга страна. Тази обратимост на една валута в друга се изразява с понятието конвертируемост (Convertible). Конвертируемостта има различна степен, определена от характеристиките на международната валутна система (МВС), от паричната и валутна политика на страната и др. За да бъде една валута конвертируема, тя трябва свободно да се обменя в друга валута по пазарен курс, без ограничения по отношение на обектите на плащане и на субектите, осъществяващи операциите. Това означава, че страната разполага със значителни производствени ресурси, стокови и валутни резерви и е в състояние да поддържа стабилен пазарен валутен курс.
По тълкуванията на МВФ, една валута е конвертируема, когато в страната не се въвеждат ограничения за плащанията по текущата сметка на платежния баланс, когато не се осъществява валутна дискриминация, когато тя изкупува националната си валута, натрупана по сметки на други страни. Когато държавата конролира валутните разходи и определя разрешителен режим за тях, валутата е неконвертируема.
В теорията се разграничават:
· Свободно конвертируема валута (Free convertible currency) – валутата на страна, в която няма валутни ограничения.
· Частично конвертируема валута (Partly convertible currency) – когато в държавата съществуват известни ограничения на валутните операции.
· Неконвертируема (Inconvertible currency) е валутата, която международният валутен пазар не признава.
· Вътрешна конвертируемост – обратимост на валутата в друга валута в дадена страна.
· Външна конвертируемост – обратимост на валутата в чужда валута извън страната.
· Фактическа валутна конвертируемост – когато националната валута се приема на международния валутен пазар независимо от отношението на властта в дадената страна.
· Юридическа конвертируемост – когато по официален път държавата обявява националната валута за конвертируема и др...

Прочее, Пенчо, бре чети! :))))