ДА ЗАЩИТИМ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ АВАНТЮРИЗЪМ

Колега

#26

2014-01-30 20:37

Познавам добре главния инициатор за точно такава промяна на ЗВО. Той е перфектен организатор и многото неща, които е стъкмил досега, са насочени изключително за удовлетворяване на лично негови потребности от власт, почести и богатство. Едно от неговите последни изобретения е т.н. "референдум" сред студентите на МУ, София.

Гост

#27

2014-01-31 08:10

Толкова е прозрачно! Конюнктурни законодателни промени ...

Гост

#28

2014-01-31 08:51

Поредно безобразие съчетано с некомпетентност.

Гост

#29

2014-01-31 09:12

Това е поредната проява на злонамереност и некомпетентност. Вероятно е заради някои ректори, които искат да бъдат несменяеми.

Гост

#30

2014-01-31 10:18

Навременна!

Гост

#31

2014-01-31 10:23

Dokoga shte turpim tazi klika da pokopava vsqcheski ustoite, na i bez tova namirashtoto se v tejko sustoqnie grajdansko obshtestvo u nas! Ochakvam po-reshitelni deistviq ot akademichnata obshtnost za otstranqvane na deistvashtoto pravitelstvo i ponatatuchni energichni deistviq na obshnostta za razqsnqvane na vredite, naneseni ot kreaturite na DS. Schitam tova za intelektualen dulg na akademichnata obshtnost kum sobstveniq si narod!
S uvajenie!
Mannheim, Germaniq

Гост

#32 Re:

2014-01-31 12:13

#26: Колега -

И какво му е лошото на въпросния референдум?

Mario Simeonov
Гост

#33 проект за изменение на Закона за висшето образование

2014-01-31 13:58

ДЕКЛАРАЦИЯ

В Народното събрание е внесен проект за изменение на Закона за висшето образование с параграф единствен – отпадане на определената в него мандатност на ръководните длъжности във висшите училища в България. Вносители са лично лидерите на политически партии г-н Сергей Станишев и
г-н Лютви Местан.

Принципът на мандатност на заемане на обществена длъжност е един от фундаментите на демократичното общество. Той предоставя a priori по-голяма възможност за прозрачност, справедливост, превенция и контрол при упражняване на такава дейност. Ето защо всяко демократично общество трябва да брани този принцип в защита на обществения интерес, професионализма и моралните му устои.

Недопустимо е без провеждането на обществена дискусия от академичните среди, политически партии и неправителствения сектор, в нарушение на демократичните практики, този основен въпрос, от които протичат изключително важни последици за дейността на българските висши училища да бъде разглеждан в Народното събрание като проект за изменение на Закона за висше образование.

Подобно решение би спомогнало единствено за задълбочаване на критично сериозните проблеми на българското висше образование, важна част от образователната система в страната, която по общо мнение на самата професионална академична общност, българското общество като цяло и международните институции е изключително неефикасна, неадекватна и застрашава националната сигурност на страната.

Призоваваме българската академична общност в лицето на академичните и факултетни съвети на висшите училища да вземат спешно отношение по въпроса и покажат пред българското обществото своята професионална, обществена и морална отговорност пред него.

Марио Симеонов (65), учен-structural biology/bioNMR spectroscopy, в момента преподавател в у-та в Бургас. Професионална работа: професор-изследовател в САЩ (11 г), Западна Германия (2 г), Финландия (2 г) и Англия, ИОХ-БАН, София (25г).
31.01.2014
Бургас


Гост

#34

2014-01-31 15:23

Няма какво ново да се добави към казаното от авторите на петицията.
А младите кадри ще трябва да чакат някой ректор да умре и тогава ли ще имат възможност да се кандидатират!
трезво

#35

2014-01-31 15:58

Текстът е добър, с изключение на вмъкването на "неправителствения сектор" - паразитите от НПО-тата нямат място сред академичната общност след всичките поразии, които причиниха на образованието и науката! Точно по техните съвети техният представител от НБУ Сергей Игнатов феодализира системата със закона ЗРАС! По ирония,сегашната поправка към законопроекта надгражда и завършва "риформата" на египтолога...

Гост

#36

2014-01-31 16:42

Премахването на мандатността означава, че комунистическото управление в университетите ще продължи още много години. А това е недопустимо, особено с оглед на крещящата нужда от реформи в университетското образование.

Гост

#37

2014-01-31 18:01

Последиците от подобен уродлив лобистки закон, узаконявяващ корупцията и деградацията във висшето образование може и сега да бъдат видерн в злополучната Свищовската акдемия управлявана от Свищовския Исус -Величко Адамов

Гост

#38

2014-01-31 18:07

Феодализацията във висшето образование не само че няма да изчезне, а ще се задълбочи. Провинциални висши училища като Свищовската академия ще станат институции, в които законите на страната никога няма да действат. А скандалният ректор Адамов ще стане пожизнен, защото всички негови подчинени са сковани от страх и ужас и ще гласуват каквото им се нареди, а не какавото смятат за по-добро.

Гост

#39

2014-01-31 19:39

ПРИЯТЕЛИ, ПОДКРЕПЯМ ВИ! ЗАСТАВАМ ЗАД ВАС И ВИ ЖЕЛАЯ УСПЕХ!!!
анонимен

#40 мандат

2014-01-31 21:05

Абе има ли мандати за ректорите на частните ВУЗ-ве и колежи. Ако за тях няма какъв е проблемът.

Гост

#41

2014-01-31 22:34

Подписвайки петицията,потвърждавам САМО че съм за
мандатност на РЕКТОРИ,ДЕКАНИ,ПРЕДСЕДАТЕЛИ,ДИРЕКТОРИ И ТЕХНИТЕ ЗАМЕСТНИЦИ.НЕ УЧАСТВАМ В ПОДПИСКА ЗА ИЛИ или ПРОТИВ ПРАВИТЕЛСТВОТО и определени политически партии.Не само америктанският президент има общо 2 мандата - в много страни е така.Руският президент
има 2 последователни мандата.Почти навсякъде ректори,декани и пр.имат определев брой мандати.
Стига с тая балканска и българска шуро-баджанащина и ориенталска лакомия за власт.Хайде да се занимаваме и с наука!

дфн.Ст.Пенов


Гост

#42

2014-02-01 04:38

Добре би било политиците да престанат да нагаждат законите според интересите на един или друг човек. Да се борим за академична автономия!

Гост

#43

2014-02-01 09:47

Тъпотията и продажността на ръководството на управляващите партии в 42-то НС няма нужда от коментар!
гост

#44 гост

2014-02-01 10:58

Държавата не трябва да се меси във висшето образование. Вижте ГЪРЦИЯ там дори полиция на може да влезе в университета, оставете висшето образование на мира. Нека сами да си изберат ректорите ако искат и за 100 мандата.

Гост

#45

2014-02-01 11:31

Наглостта на Станишев, говорейки винаги от името на Позитано(разбирай партията, но с главна буква!), е неизмерима - тя е едно червено море!Местан е същото "лайно"-пембяно, функция на Службите, но на принципа на келепира?!Все повече данъкорлатци се питат как така Станишев предостави управлението на държавата в ръцете на тази олигархия, назовавана ДПС(кой може да обясни за какви права и свободи става въпрос?). Това се случва, защото те отдавна, твърде отдавна са откъснати от реалността, обхванати от някакъв извънземен магнетизъм, където Закон не ги лови. И как иначе, когато Доган почти 25 години не работи нищо,а по богатство е недостижим. Нещо повече - той е над Закона!Как не се намери някой който да попита как бе построен този сарай, с какви пари, колко струва, как бяха издадени съответните строителни разрешителни, как се издържа, какво се случва в нвего...И още, и още...Всъщност, какво да коментираме Станишев и ДПС - няма смисъл...
Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
пак ще кажа и с това ще да свърша.Това, което е казал дядо Славейков през 1875г.,е валидно и днес!

Scholar144

#46 НАГЪЛ ХОД В ПОДКРЕПА НА РЕКТОРСКОТО ДЕРЕБЕЙСТВО

2014-02-01 14:12

Правителства се сменят но висшето образование си остава нереформирана система въпреки постоянните напомняния от Европейската комисия и критичните бележки на Световната банка. Никой не смее да пипне Закона за висшето образованое, заложил един порочен модел на управление и финансиране, позволяващ многобройните български университети да служат на себе си, а не на обществото, а ректорите и приближената им научна върхушка да правят каквото си искат.
И сега, изведнъж, разтревожените за приближаващите избори лидери на управляващите партии се сетили да искат промени в този закон. Не става, обаче, въпрос за премени с оглед необходимите реформи - за включване на обществото в управлението, за финансиране според качеството... Напротив – господата Станишев и Местан предлагат премахване на ограничението за два мандата на ректорите – с тази стръв те се канят да привлекат подкрепящите статуквото учени да гласуват за техните партии. А майната им на реформите, майната й на общовъзприетата академична мандатност...
Вносителите използват изтъркания аргумент за укрепване на академичната автономия, което издава тяхната некомпетентност и непричастност към реформирането на висшето образование. Да се счита че колкото е по-пълна академичната автономия, толкова по-добре, е примитивно. По целя свят добре знаят че академичната автономия трябва да бъде в баланс с намесата на държавата като защитник на обществените интереси - само защитниците на статуквото в българското висше образование упорито отказват да възприемат това. Висшето образование не е пазарен продукт както би желала да бъде многобройната българска ректорска дружина.
Мотивите на вносителите са перфидни:
"Да се презумира, че ако няма мандатност, едно лице е в състояние да феодализира ръководни позиции за неопределено време е недостойно за академическата общност, защото тя представя основната част от българската интелигенция и не е възможно да е обект на манипулация от едно или друго лице. За 24-те години на преход към демокрация академическата общност е достигнала ниво на развитие, което да й позволи да поеме отговорност за управление на висшите училища в съответствие с най-добрите европейски практики на саморегулация и автономия".
Звучи пошло. Достойнството и авторитетът на българската „академична общност” отдавна са омерзени и захвърлени, а точно добрите европейски практики не позволяват да се посяга на мандатността.
За какво толкова Ваньо Митев, Иван Илчев, Стоян Денчев, Величко Адамов и цялата многобройна гвардия не искат да изпуснат ректорските постове и Станишев и Местан са се втурнали да им угодят? За да оправят българското висше образование, което е цъфнало и завързало? Не - те искат да продължат да търгуват с дипломи без необходимото покритие в интерес на псевдоакадемично обкръжение, което ги избира и възпроизвежда. Сегашната автономия е необходима, а мандатността пречи:
- на Ваньо Митев да продава дипломи на турски студенти без приемен тест при специални високи такси;
- на Величко Адамов да прави далавери с офшорни фирми, да раздава дипломи на приятели, да прави пиянски купони с Красьо Черния, да прави бизнес с университетско имущество, да урежда професури при закрити врати с молдовски рецензенти;
- на Стоян Денчев да прави набързо професори и доктори на науките практически незанимаващи се с наука партийни дейци, бивши и настоящи сътрудници на ДС;
- на Стати Статев да казва на студентите „Това не е ваш дом, и дай Боже, да не бъде!”;
- на всички да създават университетски филиали с пътуващи професори, да приватизират университетски дейности и имущество, да вървят нагоре в титлите докато студентите остават недоучени.
Българските университети са така устроени че техните управници са далеч от академичното достойнство. Този аргумент на Станишев е смехотворен. Той не за първи път безпринципно се стреми да привлече българската академична върхушка за груби политически цели. Да си припомним преди години какъв президиум на ВАК беше назначил. С лека ръка той даде огромни пожизнени пенсии на неизпълняващите никакви функции и имащи спорни научни постижения академици.
Историята на българския академизъм вече познава един опит за отхвърляне на мандатността в управлението. Преди шест години, злополучният председател на БАН Иван Юхновски и неговото обкръжение - главни виновници за нереформирането на Академията - след два мандата направиха циничен опит да заобиколят Закона. Тогава се намериха здрави сили и номерът не мина. Дали все още има останали здрави сили които да попречат сега на този опит?
bulgarianscienceproblems

Гост

#47

2014-02-02 01:02

Niamam dumi,tezi plujeci Stanishev I Mestan se opitvat da izgoniat I poslednite progresivno misleshti hora ot Balgaria.Tova neshto koeto sa namislili,triabva na vsiaka cena da bade spriano dori s.........

Гост

#48

2014-02-02 08:07

Има ли разумен българин, който да не подкрепи петицията!

Гост

#49

2014-02-02 10:10

Този проект за изменение на Закона е предложен от Съвета на Ректорите, а повечето му членове са известни с корупционните схеми, които развиват в техните университети и са ректори вече втори мандат. Затова много им се иска да продължат да лапат пари от подкупи и да източват средствата на университетите в личните си сметки. Затова са си измисли тази поправка на Закона, за да могат да царуват и да крадат до последните си дни. Ако стане това ще унищожи напълно нашето висше образование и ще накара и последните кадърни преподаватели и студент да напуснат страната. Не допускайте това! Тази поправка ще е смъртна присъда за българската интелегенция!

Гост

#50

2014-02-02 17:47

Аргументите на Местан и Станишев предизвикаха искрен смях сред колегите ми.