ДА ЗАЩИТИМ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ АВАНТЮРИЗЪМ


Гост

#1

2014-01-30 05:30

Не само трябва да се спре този законопроект, но и да се разследват всички злоупотреби в сферата на висшето образование, особено такива, които позволяват на неподготвени личности, но с диплома за висше образование, да заемат високи държавни постове и да управляват системи. Това нанася неизлечими вреди на държавността и националната сигурност.

Гост

#2

2014-01-30 07:44

За демократично мислещите хора петицията не се нуждае от коментар. Тя е предназначена да спре тоталитарните и авторитарни набези в сферата на висшето образование. Понастоящем за България дори 4 годишният мандат е твърде дълъг.
Ясу

#3

2014-01-30 08:32

Работата е ясна. Тия хора се самозабравиха. Да отменяш мандатността, при това на такива деликатни структури като ВУЗ-овете, мирише на едни други времена. Тях се опитваме да забравим. Нали?

Гост

#4

2014-01-30 09:52

Ако ректорите са истински учени, също ще подкрепят петицията, тъй като ректорството отнема твърде много време за административна работа. Кога ще работят като учени? Ако ректорите са само администратори, каквито са сегашните Помощник ректори, то нека да имат безкраен мандат или докато стигнат до прокуратурата!

Гост

#5

2014-01-30 10:44

Възмутителен опит за феодализиране на образователните институции!

Гост

#6

2014-01-30 11:41

Не трябва да се отмени мандатността, а точно обратното- да се създаде механизъм за прекратяване на мандата на ректора и на ръководството на всяко висше училище, ако той прави действия, които са в ущърб на училището, нарушава законите или участва във финансови далавери, като тези с фонд Научни изследвания. В тях са замесени много от действащите ректори на висши училища. Опита за прокарване на такъв законопроект е нов опит за легализиране на престъпността у нас!

Гост

#7

2014-01-30 11:45

Тази петиция сигнализира за това, колко настъпателно и систематично настоящото управление провежда политиката на рекомунизация, на освобождаване на институциите от отговорностите пред гражданите. Да се премахне мандатността във висшето образование означава да се ликвидират университетите като центрове на свободната мисъл и слово.

Гост

#8

2014-01-30 11:48

Мандатност на всички нива! От Ректор/Директор до ръководител на Факултет/Катедра/Лаборатория. Всичко друго води до срастване на ръководство с администрация, търговия с влияние и в крайна сметка - корупция.

Гост

#9

2014-01-30 12:01

Недопустимо е такъв проекто закон да петни академичните традиции в България

Гост

#10

2014-01-30 12:24

Добрата практика показа, че досегашното право за два мандата на ректорите, тяхните заместници, деканите и тяхните заместници е необходимо за да не се самозабравят и да се мислят, че са над всички. Дори и през вторият им мандат някои се вживяват, че едва ли не са собственици на учреждениято !! Това трябва да важи и за директорите на Институтите в БАН и ССА.

Гост

#11

2014-01-30 12:27

Не само, че трябва да остане мандатноста на ректорите, но и да се намали на един мандат, вместо досегашните два мандата. Опитът показва, че нарушенията се правят във втория мандат.
Гост

#12

2014-01-30 14:08

В миналото мандатите на ректорите на Софийския университет са продължавали по една година! Университетът не само че е оцелял, ами се е развивал и е имал огромен престиж. Така и на горките ректори им е оставало достатъчно време за научна и преподавателска дейност.
БРОНКС

#13

2014-01-30 15:05

Оставка на това некадърно правителство и вредният за страната ни парламент. България има нужда от Президентска Република и Мажоритарно избрани народни прдставители. Велико Народно Събрание. Иначе реставрация...
учен

#14

2014-01-30 15:38

Феодалите по места се подсигуряват. А псевдо-управниците комунисти, демократи и няма значение кои /"всинца са един дол дренки"/ стават агресивни. Народът ги не ще ама изобщо, те продължават с глупостите. Тази поправка да не е изровена и актуализирана от 50-60-те г. на 20-ти век? Звучи като ировена от предищни времена.

Гост

#15

2014-01-30 15:55

Пореден опит за комунистически феодализъм! Тези успяха да поставят абсолютен рекорд по бълване на безумни решения за единица време.

Гост

#16

2014-01-30 15:59

Американските президенти имат манадати, какво остава за управляващите в българските университети.
Да пази Господ!

Гост

#17

2014-01-30 16:01

Мандатността - едно от малкото постижения, което трябва да се защитава непоколебимо.

Гост

#18

2014-01-30 16:41

Браво за инициативата. До нас тази "фантастична" вест все още не е достигнала. Е така се възстановява времето преди четвърт век.

Гост

#19

2014-01-30 16:46

Това ще доведе до налагане на феодални отношения във висшите училища. За съжаление, те и сега съществуват в немалка част от тях. Никой няма да се бори да твори наука, а само да се изкачва по стълбичката на властта. Липсата на мандатност ще превърне висшите училища в неефективни структури с еднолично управление. Целта е да се запази управлението в ръцете на хора, които нямат на сегашния етап нищо общо с образованието и истинската наука. Това са представители на бивши структури. Хора, които гледат на образователните институции като на касички. В момента има поне 10-12 подобни ректори. Те са с принадлежност към тези структури, или са получили девиденти от тях, за да открият или "развият" "своите" ВУ. Именно те се страхуват, че нямат повече права да ръководят. Нека да погледнем как бързо една част от хора на бившите структури, или доносници си купиха индулгенции и станаха доценти и професори. Дори ректори. Без никой да ги познава в науката у нас, камо ли в чужбина.

Това се случва на фона на хора, които имат зад себе си десетки години себеотдаване, имат високи постижения, с висока цитатна активност в реномирани издания. Хора, които издигат и работят за престижа на българската наука и образование у нас и по света. Съблюдават традициите на научните школи. Обучили са хиляди млади хора. Имена в науката и истински учители!!!

Превръщането на изплували фигури от прехода в потомствени ректори ще доунищожи и без това разклатената ни образователна система. Те ще вкарат техния морал, техните маниери и критерии за "образованост" и за "качество" на висшето ни образование.

Срамни са такива политически намерения!!! Целта е ясна - да има послушковци в държавата "Абсурдистан", назначавани по политическата воля на определени партии. Наука и образование не са ни нужни, важното е всичко да е спокойно. Да може да бъде нарушена автономията, да вкарваме нашите момиченца и момченца във висши училища и нашите фирми.

Не бива да се позволява да се стига до подобни волунтаристични решения!!! Те нарушават принципите и традициите във висшето образование, градени с векове. Нека хората, които имат подобни идеи да се запознаят с възникването на универистетските колегии преди стотици години. Да проучат какви са демократичните традиции в повечето от страните при избора на ръководни органи в университетите.(Разбира се, има страни, в които ректорите са назначаеми. Само, че там корупционните практики не са на мода.) Или те искат да върнат нещата както са били веднага след 9 ептември 1944 г. - когато се унищожава българската интелигенция и се заменя с "доверени" хорица. Когато искат да превърнат авторитетния Софийски университет в педагогическо училище. Да го накажат и да го смажат. Смятахме, че вече сме се отърсили от подобни "идеи..."

Това е кражба по отношение на нашата академична и гражданска свобода, и съвест. Накъде отиваме...?

ТОВА НЕ БИВА ДА СЕ ДОПУСКА В ЕДНА ДЪРЖАВА, ЧЛЕНКА НА ЕС.

проф. д-р Александър Димчев, Софийски университет "Св. Климент Охридски"


Гост

#20

2014-01-30 17:17

Това е поредното безсрамно безобразие на някои самозабравили се политически лидери.

Гост

#21

2014-01-30 17:24

''В изключително грубо нарушение на демократичните практики, въобще не е проведено обществено обсъждане с представители на академичните преподаватели, студентите, неправителствения сектор. Наша проверка показа, че в Министерството на образованието и науката не са чували за подготвяната промяна в закона. Нещо повече, на 30 август в Благоевград, министърът на образованието и науката проф.''За съжаление все по-често четем и виждаме, произвол, авторитарен стил на работа и абсолютно незачитане на мнението на народа и избирателите... Ние сме ''useful idiots''... да работим, да ги храним, а те да си правят каквото поискат и да ни се смеят в лицето. Позор.

Гост

#22

2014-01-30 18:31

Поредно несъобразяване със световната практика и поуки.

Гост

#23

2014-01-30 19:03

Крайно време е, законите, които ще се приемат, да се обсъждат в по-широк кръг от компетентни хора.

Гост

#24

2014-01-30 19:20

Предложеното изменение в закона е недемократично и представлява опит в университетите да се настани авторитаризмът. Подобни предложения разкриват невежеството или опитът демократизмът да се представя като по-тясно понятие от университетската автономия вместо обратно - университетът да се смята за автономен, защото е демократичен.


Гост

#25

2014-01-30 20:30

Познавам добре главния инициатор за точно такава промяна на ЗВО. Той е много добър организатор и многото неща, които е организирал, са насочени изключително за удовлетворяване на лично негови потребности от власт, почести и богатство.
Колега